Cilt ve havadan izole edilen stafilokok bakterilerinin bazı fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri ile plazmid DNA'larının incelenmesi
- Tez No: 76423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BEYATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriler, Biyokimya, DNA, S.aureus, Antibiyogram, P-Lactamase, Protein profiles, Plazmid DNA, Bacteria, Biochemistry, DNA
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
cilt ve havadan izole edilen stafilokok bakterilerinin bazı fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri ile plazmid dna'larının incelenmesi (Doktora Tezi) Recep KURT GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1998 ÖZET Cilt ve havadan izole edilen 39 adet Stafilokok bakteri identifikasyon testleri yapılarak, tanımlanmıştır. Suşların 33 adedi Staphylococcus aureus (S. aureus), 3 adedi Staphylococcus arlettae (S.arlettae) olarak belirlenirken. 3 suşda tam olarak tanımlanamamıştır. Suşların penisilin-G, sefazolin. rifampisin, eritromisin, imipenem, siprofloksasin, tetrasiklin, kloramfenikol. vankomisin, sefuroksim, klindamisin, ampisilin, gentamisin, mezlosilin, trim- sulfamet, amikasin antibiyotiklerine duyarlık testleri yapılmıştır. Ciltten izole edilen suşların amikasin, siprofloksasin, imipenem, vankomisin ve trim- sulfamet'e % 100 duyarlı olduğu belirlenmiştir. Gentamisin, kloramfenikol ve rifampisine % 93,7, klindamisin, sefuroksin ve sefazoline % 75, eritromisine % 68,7, mezlosiline % 84,2, tetrasikline % 50, ampisiline % 25 ve penisilin- G'ye % 12,5 oranında, hava kaynaklı suşların ise imipenem, amikasin. gentamisin ve vankomisine % 100, rifampisin ve siprofloksasine % 94.1. mezlosilin, sefazolin ve kloramfenikole % 82,3, trim-sulfamet'e % 76.4. sefuroksime % 70,5, eritromisine % 52,9, klindamisine % 47, tertasikline% 41,1, ampisiline % 35,2 ve penisilin-G 'ye % 1 1,7 oranında duyarlı oldukları tespit edilmiştir. S. aureus suşlan arasında 20 susta p-Laktamaz aktivitesi belirlenirken, iki susun zayıf P-Laktamaz aktivitesi gösterdiği belirlenmiştir. Suşlann çoğunda P-Laktamaz aktivitesi ile penisiline dirençlilik arasındaki korelasyonun varlığı gözlenmiştir. Cilt kaynaklı suşlarda ampisilin % 75, penisilin-G % 87,5 ve tetrasikline % 50, hava kaynaklı suşlarda ise ampisilin % 64,8, penisilin-G %88,3, tetrasikline % 58,9 ve klindamisine % 53 oranında dirençliliğinin olduğu belirlenmiştir. S. aureus suşlannda metisiline direnç incelendiğinde, cilt kaynaklı suşlann % 56,3 'ünün hava kaynaklı suşlann % 64,7 'sinin dirençli olduğu gözlenmiştir. S. aureus suşlannın plazmid DNA analizlerinde, 3 suşda 3 plazmid, 6 suşda 2 plazmid, 15 suşda da 1 plazmid belirlenirken, 9 suşda plazmide rastlanılmamıştır. Plazmid DNA'lann molekül ağırlıklan 0,3-23 kilobaz (kb) arasında tespit edilmiştir. Plazmid DNA içermeyen suşlann çoğu havadan izole edilmiş ve plazmid içeren suşlann genellikle Metisiline Resistan Staphylococcus aureus (MRSA) suşlan olduğu tespit edilmiştir. S. aureus suşlannın toplam, hücre proteinleri analizine göre karakterizasyon ayırımı ve sınıflandırılmasında, 5 hat oluşmuştur. İzlolatlann 11 'i 1. hatta ~ 205 kiloDalton (kD)'luk 2'li, 9'u 2. hatta ~ 42KD'luk 3'lü, 3'ü 3. hatta - 42Kd'luk 4'lü, 2'si 4. hatta - llkD'luk 2'li ve 2*si de 5. hatta ~ 12kD'luk 2'li protein bandı oluşturmuşlardır. Protein bandı yönünden ayırımı yapılan 5.aureus suşlarının çok sayıda ortak protein bantlarının olduğu gözlenmiştir.in Bilim Kodu : 401.02.00 Anahtar Kalemi : Staphylococcus aureus, antibiyogram, (3-laktamaz, protein profilleri, plazmid DNA. Sayfa Adedi : 128 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLI
Özet (Çeviri)
iv INVESTIGATION OF SOME PHYSIOLOGICAL, BIOCHEMICAL PROPERTIES AND PLASMID DNA'S OF STAPHYLOCOCCUS BACTERIA ISOLATED FROM SKIN AND AH*. Recep KURT GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCD3NCE AND TECHNOLOGY 1998 ABSTRACT 39 Types of Staphylococcus bacteria isolated from skin and air and identified by identification tests. 33 of those were identified as S. aweus, 3 S. arlenae and 3 not identified precisely. Sensivity tests of those strains to penicilline-G. cephazoline, riphamycine, erithromycine, imipenem, ciprofloxacine. tetracycline, chloramphenicole, vancomycine, cefuroxime, clindamycine. ampicilline, gentamycine, mezlocilline, trimetoprime-sulphametaxasole. amikacine antibiotics were carried out. It is found that all strains isolated from skin are 100 percent sensitive to amikacine, ciproflaxocine.imipenem. vancomycine and trim-sulpha, 93,7 percent to gentamycine, chloramphenicole and riphampicine, 68,7 percent to erithromycine, 75 percent to clindamycine. sefuroxime and sephazoline, 84,2 percent to mezlocyline, 50 percent to tetracycline, 25 percent to ampicilline and 12,5 percent to penicilline-G. Strains derived from air are 100 percent sensitive to amikacine, gentamycine. imipenem and vancomycine 94,1 percent tocyprofloxacine and riphampicine.82,3 sephazoline, mezlociline and chloramphenicole, 76,4 percent to trim- sulpha, 70,5 percent to sefuroxime, 52,5 percent to clindamycine, 41,1 percent tetracycline, 35,2 percent to ampicilline and 1 1,7 percent to penicilline-G. Among S., aureus strains (3-Lactamase activity were found in 20, and two strains showed weak P-Lactamase activity. There was a correlation between P-Lactamase activity and penicilline resistance in many strains. Strains derived from skin were 75% resistant to ampiciline, 87.5% to penicilline-G and 50% to tetracycline 57,5, and strains derived from air were 64,8% resistant to ampiciline, 88,3% to penicilline-G. 58,9% to tetracycline and 53% toclindamycine. As to resistance to methicilline, of S.aureus strains 56,3 percent derived from skin and 64.7 percent derived from air were resistant to methicilline. Plasmid analysis of S. aureus strains were; 3 plasmids were identified in three strains, two plasmids in six strains and one plasmid in fifteen strains. No plasmids were determined in nine strains. Molecular weigth of the plasmids were ranged between 0,3-23 kb. Most of the strains had not carried plasmid DNA were isolated from air samples. There were are relation between methicilline resistant and plasmid DNA of the strains. 5 Lines appeared in classfication of S. aureus strains according to total cell protein analysis. In the first line there were eleven protein band with - 205 kD pair, in the second, nine with ~ 42 kD triplee,in the third three with - 42 kD four, in the fourth with ~ 11 kD and in the fifth ~ 12 kD pair. S. aureus strains classfied according to protein bands have many common protein bands.VI Science Code: 401.02.00