Yaşlı bakım alanında çalışan personelin yaşlılara yönelik tutumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Ankara örneği
Determination of the factors affecting the attitudes of care staff towards elders in elderly care field: Ankara sample
  1. Tez No: 587688
  2. Yazar: MEHMET GÖKDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEZEN SERPEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Personeli, Sosyal Hizmet, Tutum, Yaşlı bakımı, Yaşlılık, Care Staff, Social Work, Attitude, Elderly Care, Old Age
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yaşam süresi ve kalitesinin artması, doğum oranlarının düşmesi gibi demografik göstergelerdeki eğilimler dünyada ve Türkiye'de yaşlı nüfusun artacağını göstermektedir. Tüm bu demografik değişimler sonucu bakım hizmetleri önem kazanmakta ve yaşlılara hizmet veren bakım kuruluşlarına ihtiyaç artmaktadır. Bu kuruluşlarda yaşlı bireylerle yüz yüze iletişim halinde olan meslek elemanları ve bakım personelinin yaşlılara yönelik tutum düzeylerinin ve bu tutumları etkileyen faktörlerin belirlenmesi bakımın kalitesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı yaşlı bakım alanında çalışan personelin yaşlı bireylere yönelik tutumlarını belirlemek ve bu tutumları çeşitli sosyal değişkenler açısından değerlendirmektir. Araştırma Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Ankara'daki resmi huzurevinde yapılmıştır. Araştırma evrenini bu huzurevlerinde çalışan meslek elemanı ve bakım personelleri oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gitmeden evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir ve araştırmayı kabul eden 334 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama da literatür incelemeleri sonucu oluşturulan“sosyo-demografik soru formu”ve“Kogan Yaşlılara Yönelik Tutum Ölçeği”(YKTÖ) kullanılmıştır. Katılımcıların YKTÖ'den aldıkları puan ortalaması 91,37'dir ve bu sonuç personelin yaşlılara karşı pozitif tutuma sahip olduğunu göstermektedir. Analizler sonunda cinsiyet, yaşlılık alanında çalışmaktan memnuniyet durumu ve çalışma şartlarından memnuniyet durumunun bakım personelinin yaşlılara yönelik tutum düzeyini etkileyen faktörler olduğu anlaşılmaktadır Bu faktörler dışında kalan, katılımcıların yaşı, medeni durumu, aile tipi, eğitim düzeyi, yerleşim birimi, yaşlılarla yaşama durumu ve yaşlılık alanında eğitim alma durumlarına göre yaşlılara karşı tutumlarının benzer olduğu, bu faktörlerin yaşlılığa karşı tutumları etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Length of life and quality, the trends in demographic indicators such as falling birth rates indicate that the elderly population will increase in Turkey and in the world. As a result of all these demographic changes, care services gain importance and the need for care institutions serving the elderly increases. Determining the attitudes of the professional staff and care staff who are in face-to-face communication with the elders in these institutions towards the elders and the factors affecting these attitudes is important for the quality of care. The aim of this study is to determine the attitudes of the personnel working in the field of elderly care towards the elder individuals and to evaluate these attitudes in terms of various social variables. The research was conducted in the official nursing home in Ankara, which is affiliated to the Ministry of Family, Labor and Social Services. The research population consists of professional staff and care staff working in these nursing homes. In the research, it is aimed to reach the whole population without going to sample selection and 334 people who accepted the study were reached. The socio-demographic questionnaire and Kogan's Attitude Toward Old People(KOAP) were used in data collection. The mean score of the participants from the KOAP is 91.37 and this result shows that the staff has a positive attitude towards the elders. At the end of the analyzes, it is understood that gender, satisfaction with working in the field of old age and satisfaction with working conditions are the factors affecting the attitude level of care personnel towards the elders. Apart from these factors, it was determined that the participants' attitudes towards the elders were similar according to their age, marital status, family type, level of education, accommodation unit, living conditions with the elders and receiving education in the field of old age, and these factors did not affect the attitudes towards the elders.