Nazal polipozisli hastalarda D vitamini reseptör gen polimorfizminin araştırılması
Study of vitamin D receptor gene polymorphism in patients with nasal polyposis
  1. Tez No: 587760
  2. Yazar: HÜSEYİN TARIK YANIK
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSAMETTİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nasal polyp, vitamin D receptor, polymorphism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Nazal kitlelerin en sık görülen formu olan nazal polipozis burnun ve paranazal sinüslerin kronik, enflamatuar bir hastalığı olup nedeni henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Bu durum bu hastalığın tedavisinin uygun bir biçimde yapılmasını engellemektedir. Bu hastalığa sebep olan faktörler, genetik yapısı polip gelişimine uygun bireylerde hastalığı tetiklemektedir. Bu genetik altyapı zemininde bu hastalarda kimi immünmodülatörler düzenleyici rollerini gerçekleştirememektedirler. Çalışmamızda immünmodülatör rolü, yapılan birçok çalışmayla kanıtlanmış olan D vitamininin, reseptör gen düzeyindeki DNA polimorfizmini araştırarak bu olgunun nazal polip gelişimiyle bir ilişkisi olup olmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: EPOS 2012 kriterlerine göre 18-70 yaş aralığında olan gönüllü nazal polipozis hastalarından alınan periferik kan örnekleri -200C'de EDTA'lı tüplerde bekledildikten sonra buradan elde edilen eritrositler genetik laboratuarında işlenerek, bu hastalarda D vitamini reseptörlerini kodlayan gen bölgesi saptanmıştır. Daha sonra hastalardan elde edilen genom dizisiyle sağlıklı kişilerden elde edilen genom dizisi kıyaslanacak ve gen diziliminde görülen farklılıklar (polimorfizmler) araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamız 48 hasta ve 50 sağlıklı olmak üzere 98 bireyden oluşmaktadır. Olguların 59'u erkek (%60), 39'u (%40) ise kadınlardan oluşmaktadır. Hasta grubun yaş ortalaması 44,7 olarak, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 37,5 olarak saptanmıştır. Yaş ortalamaları incelendiğinde hasta grubun yaş ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p0,05). Deney ve kontrol grubunda D vitamini reseptörünü kodlayan gen bölgesindeki farklı bölümlerin genetik dizilimleri açığa konmuş ve TAG1, APA1, BSM1 ve FOK1 olarak isimlendirilmiştir. Her iki grup arasında gen bölgelerindeki mutasyonlar incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Objective: Nasal polyposis which is one of the most frequently seen forms of nasal masses is a chronic and inflammatory disease of the nose and paranasal sinuses and its cause has not been completely clarified yet. This situation prevents the appropriate treatment of the disease. Factors that cause this disease trigger the occurrence of the disease in patients whose genetic structure is suitable for polyp development. Certain immunomodulators cannot perform their regulatory roles in these patients who have this genetic structure. In the present study, it was researched whether or not vitamin D of which its immunomodulatory role has been proven by several studies has a relation with nasal polyp development by investigating the DNA polymorphism on the receptor gene level. Material and Method: According to the EPOS 2012 criteria, after the peripheral blood cells which were taken from voluntary nasal polyposis patients between the age range of 18-70 were left in EDTA tubes in -200C, the gene area which codes the vitamin D receptors were determined by processing the obtained erythrocytes in genetics laboratory. Then, the genome sequence obtained from the patients and the genome sequence obtained from healthy individuals were compared and the differences (polymorphisms) observed in the gene sequence were investigated. Results: The study consists of 98 participants as 48 patient and 50 healthy individuals. 59 (60%) of the participants were male and 39 (40%) of the participants were female. The age average of the patient group and control group were 44.7 and 37.5 respectively. The age average of the patient group was significantly higher than the control group (p0.05). In the patient and control group, the genetic sequences of different parts in the gene area which codes the vitamin D receptor were revealed and named TAG1, APA1, BSM1, and FOK1. It was determined that there wasn't a statistically significant difference between the groups (p>0.05). However, it was observed that the mutations in FOK1 gene area did not comply with the Hardy-Weinberg balance. When all of the enzyme areas were examined, it was observed that there wasn't a significant difference between the mutations observed in these areas and other areas (p=0.640 p=0.876 p=0.427 p=0.300). Conclusion: There wasn't a significant relationship between the mutations in the gene area which codes the vitamin D receptor and nasal polyp development.