Arnold J. Toynbee'nin Türkiye algısı
The Turkey perception of Arnold Toynbee
- Tez No: 587768
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Toynbee, Türkiye, İngiltere, Toynbee, Turkey, England
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Herhangi bir konu hakkında fikirlerini ortaya koymadan önce, olayların gerçekleştiği yerleri bizzat görme ve kendi gözlemlerine göre yazma alışkanlığı olan Arnold J. Toynbee bu amaçla Türkiye ziyaretlerinde de bulunmuş ve Türkiye de yapmış olduğu ziyaretler sonucu Türkiye hakkındaki düşüncelerinin değiştiğini belirtmiştir. Birinci Dünya Savaşı sürecinde Osmanlı Devleti ve onun topraklarında yaşayan insanlar hakkında genel olarak olumsuz bir bakış açısına sahip olan Toynbee'nin, Türkiye ve Türkler hakkındaki düşüncelerinde değişimlerin görülmesi 1921 yılından itibaren ortaya çıkmıştır. Araştırma konumuz olan Arnold J. Toynbee'nin Türkiye Algısındaki dönemsel farklılıkların nedenlerini bulmak amacı ile dönemin tarihi olayları ve devletlerin politik bağlantıları incelenerek yazarın eserleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Arnold J. Toynbee has a habit of seeing and observing the places of events before representation of an idea on any topic, After the visits of Turkey for this purpose and he states that these visits changed his beliefs on Turkey. Although Toynbee had a negative perception of the Ottoman population living in this territory in general terms during the First World War period, some changes on these thoughts start to emerge after 1921. In order to find out the reasons of the periodic differences on the Turkey perception of Arnold J. Toynbee, historical events and the political connections of the countries were examined and the results were compared with the works of the writer