Oswald Spengler: Batının çöküşübatı hala çöküyor mu
Oswald Spengler: Der untergang des abendlandesgeht das abendland immer noch unter
  1. Tez No: 699814
  2. Yazar: AYLİN ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. MALTE FUHRMANN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Spengler, Kültür, Uygarlık, Kültürel çöküş, Kültür transferi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, Oswald Spengler'in“Batının Çöküşü”adlı çalışmasını analiz etmek ve olası bir kültür transferini araştırmaktır. 20. yüzyılın en önemli tarihçilerinden,düşünürlerinden ve filozoflarından biri olan Spengler, fikir ve eserleri ile dikkatleri her daim üzerine çekmiştir.“Batının Çöküşü”adlı eserinde insanlık tarihini, farklı zamanlarda hatta bazen eş zamanlı hüküm süren bireysel ve yüksek kültürler olarak özetlemektedir. Bu yüksek kültürler nedensel ve organik tanımlara dayanmaktadır. Yüksek kültürler birbirini etkilemeden, tarihsel ve kültürel gerçeklerin periyodik tekrarları ile döngüsel bir tarih yazımını tanımlamaktadır. Kültürler, uygarlık evrelerine ulaştığında çürümekte ve yok olmaktadırlar. Bu teoriye göre Batı bir çöküş ile karşı karşıyadır. Mevcut tez çalışması, Spengler'in temel teorilerini özetlemekte ve tüm kültürlerin nasıl inşa edildiğine, geliştiğine, uygarlıklara dönüştüğüne ve tabi olarak gördüğü kaçınılmaz sonlarının ölümle sonuçlandığına dair modelleri ve teorileri açıklamaya çalışmaktadır. Böylece Spengler'in terimleri tanımlanmıştır. 20. yüzyılın son evrensel tarihçisi olarak kabul edilen Arnold J. Toynbee gibi düşünürlere de yer verilmektedir. Toynbee de döngüsel bir kültür ve tarih felsefesini savunmaktadır ve“A Study of History”adlı kitapları ile Spengler'in çalışmalarını genişletmektedir. Her iki eser de kültürlerin gelişimine ve etkisine döngüsel yaklaşım ve uygarlığın ilerlemesinden kaynaklanan kültürel çöküş hakkında iki bakış açısı sunmaktadır. Bu nedenle iki eser karşılaştırılarak irdelenmiştir. Araştırma sorusu özellikle“kültür transferi”açısından analiz edilmiştir. Spengler'in teorilerinin heterojen kültürler arasındaki kültürel özellikleri benimseme sürecinin var olup olmadığı üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis was to analyze Oswald Spengler's work“The Decline of the West”and to examine it with regard to a possible cultural transfer. Spengler, one of the most important historians, thinkers and philosophers of the 20th century, attracted attention with his ideas and approaches. In his main work, he assumes that the history of mankind is characterized by eight different high cultures that exist parallel or successively in time, passing through uniform stages of development. These are to be understood as self-contained, organic entities and are characterized by a constant growth and decay. The idea of a mutual influence or exchange between cultures, was denied by Spengler. If they have reached the stage of civilization, they are in their final phase and thus in inevitable decline. Spengler's approach is directed against a linear understanding of world history and steady progress. This thesis summarizes Spengler's elementary theories and attempts to present the models that describe cultures in their construction, development and decay. Central concepts are defined and Spengler's sources of inspiration, such as Hegel, are illustrated. Arnold J. Toynbee, also an important philosopher of history and a proponent of cultural cycle theory, expands Spengler's work with his books“A Study of History”. For this reason, both approaches were compared diachronically to present two views of the cyclical approach. The research question“Does the West still decline?”was considered in particular from the point of view of“cultural transfer.”It was investigated whether or not, contrary to Spengler's theories, the process of assimilation of cultural peculiarities between heterogeneous cultures exist. Keyword: Spengler, culture, civilization, cultural decline, cultural transfer