Uşak üniversitesi personelinin finansal okuryazarlığı üzerine bir araştırma
A research on the financial literacy of the staff of Uşak University
- Tez No: 587772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESER YEŞİLDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Üniversite Personeli, Finansal Bilgi, Tutum ve Davranış, Financial Literacy, University Staff, Financial Information, Attitude and Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son yıllarda, bir ülke ekonomisinin istikrarı için finansal okuryazarlık çok önemli bir kavram haline gelmiştir. Bu kavram sadece finansal piyasalardaki insanları değil tüm bireyleri ilgilendirmektedir. Özellikle üniversitelerdeki eğitimcilerin ve çalışanların finansal bilgi düzeyi oldukça önemlidir ve bu bilgi seviyenin yüksek olması üniversite öğrencilerinin finansal eğitiminde de etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Uşak Üniversitesi akademik ve idari personelinin finansal okuryazarlık düzeyini ölçmektir. Bunun için hazırlanan bir anket Uşak Üniversitesi personeline uygulanmış ve elde edilen veriler istatistikî programlar aracılığıyla analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonuçları, Uşak Üniversitesi personelinin büyük çoğunluğunun temel düzeyde finansal bilgiye sahip olduklarını ancak aldıkları kararlar açısından finansal konularda başarılı olmadıklarını göstermektedir. Bunun yanında, personelin sahip oldukları finansal bilgilerin demografik özelliklerden etkilendiği tespit edilmiştir. Buna göre personelin cinsiyeti, kişisel geliri, eğitim düzeyi, daha önce finans eğitimi almış olması, kredi kartı kullanması ve BES'e katılımı ile finansal okuryazarlık başarı düzeyi arasında anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, financial literacy has become a very important concept for the stability of a country's economy. This concept concerns not only people in financial markets but all individuals. The level of financial knowledge of academicians and employees in universities is highly important, and the high level of this financial knowledge is effective in financial education of university students. The aim of this study is to measure the financial literacy level of the academic and administrative staff of Uşak University. A survey prepared in parallel with this aim was applied to Uşak University staff and the obtained data were analyzed by statistical programs. The results of this study show that the majority of Uşak University personnel have basic financial knowledge but they are not successful in financial matters in terms of financial decisions. In addition, it is determined that the financial information of the personnel is affected by the demographic characteristics. Accordingly, it was found that there was a significant difference between the gender, personal income, education level, previous financial education, using credit card, participation in PPS and financial literacy achievement level.