UFRS uygulamalarının firma performansı üzerindeki etkileri: BİST üretim şirketleri üzerine bir araştırma
The effects of IFRS implementations on firm performance: A research on Turkish manufacturing companies in BIST
  1. Tez No: 587799
  2. Yazar: MERVE AKINCI ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAİF PARLAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Standartları, Uluslararası Muhasebe Standartları, Performans, Accounting Standards, International Accounting Standards, Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Muhasebenin kullanıcılara doğru, güvenilir, şeffaf ve karşılaştırılabilir veriler sunabilmesi için nitelikli finansal bilgiye ihtiyaç vardır. Küreselleşme ve değişen rekabetle birlikte nitelikli finansal bilgi uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bu durum uluslararası muhasebe/finansal raporlama standartlarına olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Hem dünyada hem de ülkemizde muhasebe/finansal raporlama standartlarını oluşturma ve finansal raporlamaya ilişkin uluslararası uyum konusunda çalışmalar yapılmıştır. Bunun sonucunda ülkemizde 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uluslararası muhasebe/finansal raporlama standartlarına uyum süreci başlamıştır. Uluslararası finansal raporlama standartlarında temel değerleme ölçüsü gerçeğe uygun değerdir. Bu uygulama ile değerleme ölçütleri geleneksel tarih maliyet esaslı hâlden piyasa değerini önceleyen gerçeğe uygun değer esaslı hâle gelmiştir. Bu çalışmada UFRS uygulamalarının firma performansı üzerindeki etkilerinin ortaya konulması amaçlanmış olup, BIST'de işlem gören üretim şirketleri üzerinde uygulama yapılmıştır. Bu çalışma UFRS uygulaması öncesi (2002-2003) ve sonrası (2005-2006) 36 imalat şirketi için gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Kolmogorov-Smirnov Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmış olup şirketlerin finansal performansı 15 adet mali oran ile ölçülmüştür. Araştırma sonucunda UMS/UFRS uygulamalarının şirketlerin, sektörlere bağlı olarak, performansları üzerinde kısmi olarak etkili olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Accounting is required qualified financial data inorder to give comparable, clear, reliable and accurate information to users. Qualified financial data has gained an international aspect with globally changed competition. In this case we have faced the need of pointed standarts of international accounting financial reporting. Either in the world or in our country studies on international harmony to form accounting standarts and financial reporting have changed. The process of harmony to international accounting standarts has started since 2005, January the 1st. The main rating measurements which occured in international financial reporting standarts are fair value. With the implementation creteria of evaluation has reformed as suitable to prioracy of traditional historical sources. In this study, we aimed to reveal the effects IFRS implementations on firm performance which have shares at stock broke. This study includes the search on 36 manufacturing companies between before IFRS (2002-2003) and after IFRS (2005-2006). In this study, 15 financial rates has beden used through Kolmogorov-Smirnov Test and Wilcoxon Test. Following the search, it has been understood that IMS/IFRS implementations have effected partial on firm performance depending on sectors.