Uluslararası finansal raporlama standartlarına göre işletme birleşmeleri ve mali tablolar üzerinde etkileri
Company mergers according to International financial reporting standards and financial tableaus effects
- Tez No: 239371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Merger, IFRS, Financial Statement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Birleşme, iki şirketin iş veya ekonomik olarak birleşerek daha büyük bir şirket oluşturmasıdır. İki firma, göreli olarak ortak-eşit bir esasta birleştirilir. Şirket birleşmeleri, etkinlik ve rasyonelliği artırmada olduğu kadar, güçlük içinde bulunan şirketlerin kurtarılmasında da önemli bir araçtır. Bu gibi eylemler genellikle, hisse senedi değiş tokuşu veya para ödemeyi amaçlayarak yapılır. Birleşmeler bir kazançtan ziyade, siyasal veya pazarlama ile ilgili sebepler içinde yapılır.Şirket birleşme ve devralmaları, 90'lı yıllarda şirketlerin rekabeti azaltma, müşteri çevrelerini genişletme, pazar paylarını ve pazar güçlerini arttırma, risk azaltma ve vergi avantajları sağlama gibi ekonomik kaygıları nedeniyle başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde hızla tercih etmeye başladığı bir uygulamadır. Bir birleşme, her iki şirket için vergiden muaf olarak başarılabilir. Birleşmelerin arkasında yatan nedenler ele alındığında verimlilik kazanımları sağlama nedeni ile yeni coğrafyalara girerek rekabet üstünlüğü elde etme nedeninin ön plana çıktığı görülmektedir.İşletme birleşmeleri ile ilgili muhasebe uygulamalarında Türkiye Muhasebe Standartları ile Uluslararası Muhasebe Standartları arasında uyum sağlanması bakımından Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK), Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarından ?UFRS 3? nolu standardı aynen kabul etmiş ve uygulamaya koymuştur.Mali tablolar işletmenin finansal durumunu, finansal performansını ve nakit akışlarını gerçeğe uygun olarak sunar. Genel amaçlı mali tabloların hedefi, geniş bir kullanıcı kitlesinin özellikle tasarruf sahiplerinin ekonomik kararlar almalarına yardımcı olması ve işletmenin finansal durumu, finansal performansı ve nakit akışları hakkında bilgi sağlamasıdır.Anahtar Kelimeler; Birleşme, UFRS, Mali Tablolar
Özet (Çeviri)
In business or economics a merger is a combination of two companies into one larger company. Two firms are combined on a relatively co-equal basis. Unification of the companies is not only important for increasing the efficiency and rationality but also for saving the companies that are in difficulty. Such actions are commonly voluntary and involve stock swap or cash payment to the target. Mergers rather than an acquisition is done purely for political or marketing reasons.Corporation Mergers and Acquisitions are the preferred applications all around the world and in USA, because of the economic concerns of the companies like dampening the competition, extension of the circle of customers, redouble market shares and market powers, risk improvement and to make tax advantages. A merger may be accomplished tax-free for both companies. It has been observed that the strongest motives for the mergers are achieving efficiency gains and entering and obtaining competition advantages in new regions.According to establish concordance between Turkish Bookkeeping Standards and International Bookkeeping Standards about management coalition Association of Turkish Bookkeeping Standards accepted the standard numbered ?IFRS 3? of International Financial Reporting Standards and put into application.Financial statements offer in accordance with the truth financial state and cash flow, financial performance of operations. Aim of general purpose financial statement is to supply information about financial state and cash flow of operations facilitating to adjudge of wide one user mass especially savers. Furthermore, financial statements shows how many effective managers use resources commended themselves. Interim period financial statements facilititate in respect of respect that is took of necessary devices and is realized drift from aims of operations in due time. Arranged of interim period financial statements facilititate not only operation owners but also to decision of other concerned parties.