Türk müziği makamlarının viyolonsel tuşesi üzerinde konumlandırılmasına ilişkin şematik bir yaklaşım
A graphical approach to the positioning of the Turkish music modes on the violoncello touch
- Tez No: 587807
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DEĞİRMENCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Viyolonsel Eğitimi, Makam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, Viyolonselin Türk Müziği'ndeki eğitimine ilişkin, Klasik Türk Müziği makamlarının tuşe üzerinde konumlandırılmasına yönelik şematik bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışma 3 aşamada tamamlanmıştır. Çalışmanın 1. Aşmasında, literatür taraması yapılarak, çalışmaya ışık tutabileceği düşünülen kaynaklara ulaşılmıştır. Sonrasında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) arşivi kayıtlarında bulunan Türk Sanat Müziği eserlerine dair istatistikî bilgiler taranmış, çalışmada sayıca en çok eser bulunan 20 makamın kullanılmasına karar verilmiştir. Devamında, belirlenen makamlara yönelik diziler ve açıklayıcı bilgiler yazılmıştır. Çalışmanın 2. aşamada, belirlenen makamların viyolonsel tuşesi üzerinde kolay konumlandırılabilmesini sağlayacak şematik görseller hazırlanmıştır. Hazırlanan görsellerde tel, perde, güçlü ses, yeden ses ve alternatif olabilecek parmak numaraları farklı renkler ile ifade edilmiş, görsellerdeki renk ve şekillerin açıklamalarının yer aldığı bir anahtar şablon hazırlanmıştır. Devamında, şematik görsellere karşılık gelen sol el konumlarına yönelik fotoğraflar çekilmiş, bu fotoğraflar çalışma içerisinde şematik görsellerle ilişkilendirilerek sunulmuştur. Çalışmanın 3. aşamasında ise hazırlanan, sunulan şematik yaklaşımlar yorumlanarak raporlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at providing a graphical approach to the positioning of Classical Turkish Music modes on the touch regarding the education of violoncello in Turkish Music. The study is three folded to attain this objective. In the first part of the study, a literature review has been conducted to gain access to scholarly works thought to enlighten the study. Then, statistical information on Turkish Arts Music works included in the archival records of Turkish Institution of Radio and Television (TRT) have been analyzed, and it has been concluded that 20 musical modes, for which the most number of works are generated, have been identified for study. This part also includes descriptive data and lines regarding the musical modes identified for study. The second part of the study includes graphical illustrations that could enable us to easily position the relevant musical modes on the touch of violoncello. In these visuals, musical wires, frets, strong sounds, side sounds and alternative finger numbers are indicated in different colors and a key template has been prepared including explanations for the colors and graphics on these visual elements. This part also includes photos to indicate the left hand positions that coincide with these graphical illustrations, while presenting these photos in association with their corresponding graphical illustrations. These graphical approaches are interpreted and presented as a report in the third part of the study.