Kuşaklar açısından iş-yaşam dengesinin demografik değişkenlere göre incelenmesi: Denizli tekstil sektörü örneği
Analyzing the work life balance of generations in regard to demographic variables: Denizli textile industry as an example
  1. Tez No: 587866
  2. Yazar: DEMET AKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYMA GÜN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Yaşam Dengesi, X Kuşağı, Y Kuşağı, İşin Kişisel Yaşam Üzerindeki Etkisi, Kişisel Yaşamın İş Üzerindeki Etkisi, İşin Kişisel Yaşamı Geliştirmesi, Kişisel Yaşamın İşi Geliştirmesi, Work-Life Balance, Generation X, Generation Y, Work Interference with Personal Life, Personal Life Interference with Work, Work Enhancement of Personal Life, Personal Life Enhancement of Work
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde iş hayatında yer alan en kalabalık iki kuşak, X ve Y kuşaklarıdır. Literatürde, bu iki kuşağın farklı karakteristik özelliklere ve farklı iş değerlerine sahip oldukları belirtilmektedir. Değişim hızının arttığı bir ortamda, örgütlere rekabet üstünlüğü sağlayacak temel unsurun beşeri sermaye olduğu kabul edilmektedir. Bu anlamda, iş-yaşam dengesinin sağlanması, beşeri sermayenin geliştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bunun yanında bireylerin işyerlerinden talepleri de zaman içerisinde değişmiştir. Yeni nesiller artık örgütlerden daha fazla oranda otonomi, esnek çalışma imkânı ve iş-yaşam dengesi elde edebilecekleri iş ortamları beklemektedirler. Bireylerin iş-yaşam dengesi kurabilme talepleri, sadece onların bireysel performansları ve sağlıkları ile ilgili değildir. Bu taleplerin belirli bir dengeye kavuşturulması gerekliliği, aile, örgüt ve toplumun geleceği için de göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu çerçevede bu çalışmanın temel amacı, iş hayatında yer alan X ve Y kuşaklarının, iş-yaşam dengesi algılamalarında farklılık olup olmadığını incelemektir. Bununla birlikte, çalışmanın bir diğer amacı da, farklı kuşaklar için, demografik değişkenlere göre iş-yaşam dengesi algılarını tespit etmektir. Bu doğrultuda çalışma, Denizli ilinde faaliyet gösteren 12 tekstil firmasında çalışan işgörenlerden toplanan 338 örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri benimsenmiştir. Analiz sonucunda, X ve Y kuşağına göre iş-yaşam dengesi boyutlarından“işin kişisel yaşamı geliştirmesi”nde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca çalışmada, farklı kuşaklar açısından demografik değişkenlere göre iş-yaşam dengesi boyutlarında farklılıkların olup olmadığına yönelik analizler de yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise, bulgular değerlendirilerek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays the most crowded generations of work life are X and Y generations. In all literature, it is mentioned that these two generations have different characteristics and business assets. In an environment in which the eddy velocity is increased, it is admitted that manpower is the main factor that provides a competitive advantage to the organizations. In this sense providing work-life balance has a very important role to enhance the labour force. Besides, the demand for individuals from their company has changed in the course of time. New generations have been waiting for much more autonomy, flexible working time and work-life balances from the organizations. The necessity of demand for balancing work and life is not only concerned with their personal performance and health but also it is inarguably necessary for the future of families, organizations and societies. Within this scope, the fundamental aim of this study is whether there is a difference of perceiving the concept of life-work balance or not between the generations of X and Y who take part in business life. Moreover, another aim of this study is to determine the perception of life-work balance for divergent generations with reference to the demographic variables. Accordingly, this study was performed on 338 samples collected from the personnel working for 12 textile companies that are active in Denizli. In this study, a quantitative research method was adopted. As a result of the analysis, it was found out that there is significant inequality between X and Y generations as one of the work-life balance dimensions“work enhancement personal life”. The analyses were carried out in the matter of whether there were diversities in the dimensions of life-work balance for divergent generations with reference to the demographic variables as well. At the end of the study, the results were evaluated and suggestions were given.