Farklılıkların çalışma yaşamına dahil olamaması: Nitel bir araştırma
Not including differences in work life: A qualitative research
- Tez No: 587895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Çalışma Yaşamı, Farklılıklar, Örgütsel Bağlılık, Social Genders, Work Life, Differences, Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışma yaşamında kültür, yaş, eğitim durumu gibi değişiklik gösteren faktörler; bireylerin verimini, iş tatminini etkilemektedir. Bilinen bu faktörler dışında cinsiyet faktörü de çok yönlü olarak etkileyici olmaktadır. Cinsiyetlere toplumsal cinsiyet kapsamında yüklenen roller, meslek seçimi beklentisini oluşturmaktadır. Bireyler, cinsiyetlerine göre toplumda uygun olarak biçilmiş iş kalıplarına dâhil edilmektedirler. Kalıbın dışında eylemde bulunanlar ise; dışlama ile karşılaşabilmektedir. Günümüzde kadın ve erkek cinsiyetinin yanı sıra farklı cinsel yönelimler de çalışma yaşamında tepki almakta ya da tepki almaktan endişe duydukları için kendilerini gizleme yoluna gitmektedirler. Örgütsel bağlılığın ve bireylerin çalışma yaşamına dâhil olabilmeleri için farklılıkların çalışma yaşamında eşit hak ve özgürlüklere sahip olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Variant factors in work life like culture, age, educational background, effects productivity and job satisfaction. Apart from these common elements, gender plays an important role in many ways. The duties attached to the genders in the name of social gender norms forms the expectancy of choosing a career accordingly. Individuals are lured into the jobs which are regarded as appropriate for their genders by the society. The ones who act opposite to these generalizations may face exclusion. Nowadays not just females and males but different sexual orientation gets reaction or they are worried of getting a reaction which is causing them to hide their preferences. It is expected for differences to have equal rights and freedom in work life so that organizational commitment and individuals can be included in the work life.