Kolorektal kanser hastalarında endoglin düzeyi ile enflamatuvar mikroçevre ilişkisinin araştırılması
The relationship between endoglin levels and inflammatory microenvironment in colorectal cancer patients
- Tez No: 587953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ BAKAR ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Endoglin, Kolorektal Kanser, NFκB, PLA2, TGF-β1, Colorectal cancer, Endoglin, NFκB, PLA2, TGF-β1
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kolorektal Kanser Hastalarında Endoglin Düzeyleri ile Enflamatuvar Mikroçevre İlişkisinin Araştırılması Kolorektal kanser (CRC) dünya çapında en yaygın görülen kanserlerden biridir ve kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerindendir. Tümörlerin sıklıkla kronik enflamasyon ortamında geliştiği ve tümör biyopsi örneklerinde enflamatuvar hücrelerin mevcut olduğu gözlemine dayanarak, enflamasyon ve kanser arasındaki nedensel bağlantı öne sürülmüştür. Epidemiyolojik çalışmalar, kronik enflamasyonun farklı kanser türlerine zemin hazırladığını ortaya çıkarmıştır. Kronik enflamasyonun kanser gelişimini destekleyebildiğini ve tümör kaynaklı enflamasyonun kartopu etkisi yaratarak tümör progresyonunu sürdürdüğünü gösteren çok sayıda kanıt bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında kolorektal kanser tanısı almış olan hastalar ile sağlıklı gönülllülerin kan plazma örneklerinde, yaygın olarak bilinen enflamasyon belirteçlerinden olan sPLA2, cPLA2, NfκB, TGF-β1 düzeyleri ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemi ile ölçülmüş ve elde edilen bulgular, plazma Endoglin düzeyleri ile karşılaştırılmıştır. Tez çalışması kapsamında ayrıca, hasta ve kontrol gönüllülerden alınan kan örneklerinden daha önceki çalışmalarda izole edilmiş olan RNA örnekleri kullanılmış olup, söz konusu materyal ile endoglin ve PLA2 mRNA ekspresyon düzeylerinin analizleri Real-Time PCR yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda kolorektal kanser grubu endoglin mRNA ekspresyonu ve PLA2 mRNA ekspresyonu düzeylerinin, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, kolorektal kanser grubu plazma endoglin, NfκB, TGF-β1 düzeylerinin, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanırken, cPLA2 ve sPLA2 düzeyleri incelendiğinde hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kolorektal kanser grubuna ait plazma endoglin düzeyleri ile TGF-β1, cPLA2, sPLA2 düzeyleri arasındaki korelasyon incelendiğinde; bu parametreler arasında istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunamamışken, plazma NFκB ile karşılaştırılması sonucunda, iki parametre arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonuçları kolorektal kanserde hem plazma düzeyleri hem de gen ekspresyon düzeyleri ile ölçülen endoglin artışının enflamasyonla bağlantılı olabileceğini, dolayısıyla enflamasyon varlığının anjiyogenez ve neovaskülarizasyonu desteklediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Endoglin Levels and Inflammatory Microenvironment in Colorectal Cancer Patients Colorectal cancer (CRC) is one of the most common cancers worldwide and is one of the leading causes of cancer-related deaths. The causal link between inflammation and cancer has been proposed based on the observation that tumors often develop in a chronic inflammatory environment and that inflammatory cells are present in tumor biopsy specimens. Epidemiological studies have revealed that chronic inflammation provides a basis for different types of cancer. There is a great deal of evidence to suggest that chronic inflammation can support cancer development and that tumor-induced inflammation maintains tumor progression by creating a snowball effect. In this study, sPLA2, cPLA2, NfκB, TGF-β1 levels were measured by ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) in blood plasma samples of patients with colorectal cancer and healthy volunteers and the results were compared with plasma endoglin levels. In addition, RNA samples isolated in the previous studies from blood samples of patient and control volunteers were used, and endoglin and PLA2 mRNA expression levels were analyzed by Real-Time PCR. In this study, endoglin mRNA expression and PLA2 mRNA expression levels in colorectal cancer group were found significantly higher than in the control group. According to the results of the study, plasma endoglin, NfκB, TGF-β1 levels were found significantly higher in colorectal cancer group compared to control group, while there was no statistically significant difference in plasma cPLA2 and sPLA2 levels between colorectal cancer and control groups. There was no statistically significant correlation between endoglin plasma levels and TGF-β1, cPLA2, sPLA2 plasma levels of colorectal cancer patients group, while plasma NFκB levels was found statistically significant positive correlation with endoglin plasma levels. The results of the study suggest that the increase of endoglin determined by both plasma levels and gene expression levels in colorectal cancer may be associated with inflammation, and therefore the presence of inflammation promotes angiogenesis and neovascularization.