Madde kullanım bozukluğu olan ve olmayan erkek bireylerde cinsel doyum düzeylerinin incelenmesi
Research on the level of sexual satisfaction of the male individuals with and without substance-use disorder
  1. Tez No: 588005
  2. Yazar: MERVE MELEK BEŞİKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Madde Kullanım Bozukluğu, Cinsel Doyum, Addiction, Substance-use Disorder, Sexual Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde madde kullanımı ve buna bağlı olarak madde kullanım bozukluğu oranı giderek artmaktadır ve birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Yapılan çalışmalarda madde kullanım bozukluğu olan hastalarda cinsel doyum düzeylerinin etkilendiği bildirilmiştir. Bu çalışma, madde kullanım bozukluğu olan ve olmayan erkek bireylerin cinsel doyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmamızın örneklemi 35 hasta grubu, 66 kontrol grubu olarak toplam 101 kişiden oluşmaktadır. Hasta ve kontrol grubumuza Sosyodemografik Bilgi Formu, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmamızın bulgular kısmında; depresyonu olan ve olmayan hasta grubu Arizona ve Golombok-Rust ölçek puanları açısından karşılaştırıldığında her iki ölçek puanı da depresyonu olan grupta daha yüksektir ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Hasta ve kontrol grubu Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği puanlarına göre karşılaştırıldığında, hasta grubunda cinsel işlev bozukluğu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Hasta grubu ve kontrol grubu Golombok-Rust Ölçeğinin alt ölçekleri açısından karşılaştırıldığında ise,“sıklık”ve“dokunma”alt puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur,“sıklık”alt puanında kontrol grubu,“dokunma”alt boyutunda ise hasta grubu daha yüksek puanlara sahiptir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, madde kullanımı hem bedensel hem de sosyal birçok alanda bozulmaya sebep olmaktadır. Cinsel fonksiyonlar ve doyum düzeyleri de bu alanlardan biridir. Madde kullanım bozukluğu tanılı hastaların bu alanda da değerlendirilip bireye özgü tedavi seçenekleri geliştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, substance use and by extension substance-use disorders have been gradually increasing and also have been bringing about a great deal of problems. It has been notified in the studies which have been carried out that the level of sexual satisfaction is affected on the patients with substance-use disorder. This study investigates the relation between the levels of sexual satisfaction of the male individuals with and without substance-use disorder. The samples of our study has consisted of 101 people in total as 35 in the patient group and 66 in the control group. The sociodemographic information form, Arizona Sexual Experience Scale, The Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS) and Beck Depression Inventory (BDI) have been applied on both patient and control group. According to the findings of our study, each scale point has been higher in the group with depression when this group is compared with the group without depression in terms of the Golombok-Rust scale points. However, no significant difference has been statistically detected. Sexual malfunction in the patient group has been found statistically and significantly higher when the patient group and the control group are compared according to the points of Arizona Sexual Experience Scale. Significant differences have been found in the 'frequency' and 'tanginess' subscores when the patient group and the control group are compared according to the subscales of Golombok-Rust Inventory; the control group has higher points in the 'frequency' subscore whereas the patient group has higher points in the 'tanginess' subscore. When these outcomes are evaluated, it is obvious that substance-use has brought about the deformation in many physical and social fields. Sexual function ( and levels of satisfaction) is one of these fields. The fact that the patients with substance-use disorder are evaluated in this field too, and the improvement of individual treatment options can be suggested.