Performance appraisal and its effects on employees motivation: A case study of Afghan Wireless Communications Company in Kabul
Performans değerlendirmesi ve çalışanların motivasyonu üzerine etkileri: Kabul'da Afgan Kablosuz Haberleşme Şirketi'nin bir olay çalışması
- Tez No: 588018
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, Motivasyon, Telekomünikasyon, Eğitim, Finansal Ödüller
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İş gücünün yönetilmesinin çok fazla dikkat ve önem kazandığı kuruluşlardaki mevcut rekabet ortamlarında, farklı şirket ve kuruluşların sadece rekabet avantajı elde etmekle kalmayıp aynı zamanda yüksek kalite, uygun maliyetli ürün grupları, müşteri ve yatırımcı memnuniyeti sağladığı yerler. İşgücü yönetiminin temel yönlerinden biri, sadece değerlendirme amaçlı değil aynı zamanda mevcut modern organizasyonlarda yönetim tarafından tazminat, terfi ve eğitim tespiti için kullanılan performans değerlendirmesidir. Bu yazıda araştırmacı performans değerlendirmesinin çalışanın Kabil'deki Afgan kablosuz iletişim şirketindeki motivasyonu üzerindeki etkisini analiz etti. Bu vaka çalışması için Afganistan'da Afganistan'ın tamamında ilk ve en büyük telekomünikasyon hizmetleri sağlayıcısı arasında yer alan Afgan kablosuz telekomünikasyon şirketi seçildi. Nitel bir araştırma çalışması olduğundan Afgan kablosuz iletişim şirketinin çalışanları arasında çalışanların 91'inin yanıtladığı 25 soru içeren bir anket formu dağıtılmıştır. Birincil ve ikincil verilerin bulguları sonucunda araştırmacı, performans değerlendirme ve motivasyonun aralarında bir korelasyon olduğu sonucuna varmıştır ve sadece Afgan kablosuz iletişim şirketindeki çalışanların motivasyonunu etkileyen performans değerlendirme değil, değerlendirme sisteminden memnuniyet, Finansal ödüller Karar verme yetkisi ve düzenli eğitim de motivasyonu etkileyen faktörler arasındaydı.
Özet (Çeviri)
In current highly competitive environment in organizations, where managing the workforce has gained a lot of attention and importance, where different companies and organizations are achieving not only competitive advantage but also high quality, cost effective product lines, customer and investor satisfaction as well. One of the essential aspects of workforce management is performance appraisal which is not only used to for appraisal purposes solely but, also for compensation, promotion, training determination by the management in current modern organizations. In this paper the researcher analyzed the impact of performance appraisal on employee's motivation in Afghan wireless communications company in Kabul. Afghan wireless telecommunication company which is one first and amongst biggest telecommunication services provider throughout Afghanistan with a large number of employees was selected for the purpose of this case study. Since, it's a quantitative research study a questionnaire containing 25 questions was distributed amongst the employees of Afghan wireless communications company, to which 91 of the employees replied. As a result of the findings of the primary and secondary data the researcher concluded that performance appraisal and motivation has correlation amongst them and it was not only performance appraisal that impacted the motivation of employees in Afghan wireless communications company but Satisfaction with appraisal system, Financial rewards, Decision making authority, and regular training was also among the factors that impacted the motivation.