Performansa dayalı ücret sistemi uygulamasının çalışanların motivasyonuna etkisi: Tekstil sektöründe bir alan araştırması
The effect of performance-based wage system on employees' motivation: A field research in the textile sector
  1. Tez No: 585069
  2. Yazar: SELİN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÖZGÜL UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Performansa Dayalı Ücret Sistemi, Performans Değerlendirme, Performans Yönetim Sistemi, Motivation, Performance-Based Wage System, Performance Evaluation, Performance Management System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Performans değerlendirme kavramı, günümüz işletmelerinin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Günümüz koşullarında işletmelerin devamlılıklarını sürdürebilmelerinin yolu verimlilikten geçmektedir. Bu durumda işletmeler açısından insan faktörünün önemi artmaktadır. İşletmelerde çalışanların iş başarısının ve yeteneğinin sistematik olarak değerlendirilmesini ifade eden performans değerlendirme önemli bir konu halini almaktadır. İşletmeler, çalışanlarının performansını ölçmenin yanı sıra motivasyonlarını artırabilmek amacıyla ücret ile performans arasında ilişki kuran uygulamalara yönelmektedirler. Nitekim işletmelerde performans yönetim sisteminin etkin bir şekilde uygulanması ve performansın ücrete yansıtılması halinde çalışanlardan iyi bir motivasyon elde edilmesi mümkündür. Çalışanların motivasyonu yükseldikçe işletme açısından da performans düzeyinde artış söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada performansa dayalı ücret sistemi uygulamasının çalışanların motivasyonu üzerine etkisi ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini SLN Tekstil ve Moda Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nde çalışan, 226 mavi yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi seçilmiş, 28 soruluk bir anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 ile analiz edilmiştir. Performansa dayalı ücret sistemi uygulamasında çalışan motivasyonu ile şirket performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi için pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma analizi sonucunda, performansa dayalı ücret sistemi uygulamasında çalışan motivasyonu ile şirket performansı arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna göre araştırma sonuçları; performansa dayalı ücret sistemi uygulamasında çalışan motivasyonu artırıldığında, şirket performansında orta düzeyde bir artış olacağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of performance appraisal is of great importance for today's businesses to continue their operations. In today's conditions, the way of sustainability of enterprises is through productivity. In this case, the importance of human factor is increasing for businesses. Performance evaluation, which expresses the systematic evaluation of the business success and talent of the employees in the enterprises, becomes an important issue. In addition to measuring the performance of their employees, businesses turn to practices that establish a relationship between wage and performance in order to increase their motivation. As a matter of fact, if the performance management system is implemented effectively and the performance is reflected to the wages, it is possible to obtain good motivation from employees. When the motivation of the employees high, the performance level for the enterprise gets high too. In this study, the effect of performance-based wage system on employee motivation was discussed. The sample of the study consists of 226 blue collar employees working at SLN Textile and Fashion Industry and Trade Inc. Survey method was chosen as the data collection tool and a questionnaire with 28 questions was applied. The data obtained in the study were analyzed with SPSS 25.0. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationship between employee motivation and company motivation in performance-based wage system. When the performance management system is planned, managed and evaluated correctly, they get good motivation from the employees. When the motivation of the employees high, the performance level for the enterprise is gets high too. In this study, the effect of performance-based wage system on employee motivation was discussed. The population of the study consists of 226 blue-collar candidates working in SLN Tekstil ve Moda Sanayi Ticaret Anonim Şirketi. Survey method was chosen as the data collection tool and a questionnaire with 28 questions was applied. The data obtained in the study were analyzed with SPSS 25.0. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationship between employee motivation and company motivation in performance-based wage system. As a result of the research analysis, it is determined that there is a positive medium level relationship between employee motivation and company motivation in performance-based wage system. According to research results, when employee motivation is increased in the performance-based wage system, it means that there will be a moderate increase in company motivation.