Gümüşhane ilinde tespit edilen ortak oyun havalarının asma davul çalım tekniğine göre notasyon yazılımı
Notating of common of folk dance music detected in Gümüşhane province in terms of hanging drumming technique
  1. Tez No: 588064
  2. Yazar: ÜNSAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENİZ EKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüşhane ili, Halk Oyunları, Asma Davul, Ritim Notasyonu, Gümüşhane, Folk Dances, Hanging Drums, Rhythm Notation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
“Gümüşhane İlinde Tespit Edilen Ortak Oyun Havalarının Asma Davul Çalım Tekniğine Göre Notasyon Yazılımı”adlı yüksek lisans tezinde, Anadolu'nun hemen her ilinde, ilçesinde, köyünde icra edilen iki önemli sazın, davul ve zurnanın birlikte çalım geleneği dikkate alınarak ve bu konuda sınırlanan alan olarak Gümüşhane ilinin de tespit edilen ortak oyun havalarının kendine has ritmik yapılarını içeren ortak oyun havalarının ezgileri seçilmiştir. Birinci bölümde, ülke kültürümüzün temel yapısında önemli bir yere sahip olan halk oyunları anlatılırken, araştırma yapılan Gümüşhane ilinin örf, adet ve geleneklerini, mahalli sanatçı ve yöre halkından bireyler ile ne şekilde görüşmeler yapılarak tespit edildiği aktarılmıştır. Bölümde incelenecek olan ezgilerin hangi kaynaklardan tespit edildiği ve çalışma alanın nasıl sınırlandırıldığına değinilmiştir. İkinci bölümde, araştırmanın yapıldığı Gümüşhane ilinin birçok uygarlığa da ev sahipliği yapmış tarihi, coğrafi konumu ve ilin içinde bulunduğu Kelkit vadisinin Gümüşhane ili ile bağlantısı anlatılmıştır. Gümüşhane ilinin sosyoekonomik yapısı ve kültürüne yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Gümüşhane ilinde, ilçe merkezlerinde, köylerinde tespit edilen ortak oyun havaları aktarılmıştır. Bu oyun havalarının icra ortamları ve biçimleri, içerisin de yer aldıkları Türk halk oyunlarının halay, horon ve bar türleri başlıkları altında yöresel özellikleri ile sunulmuştur. Dördüncü bölümde, çalışmada tespit edilen ortak oyun havalarının icrasında kullanılan davul ve zurna enstrümanları yöredeki yapı ve özellikleri ile ayrı başlıklar altında ele alınarak incelenmiştir. Beşinci bölümde, temel amaçlarından biri olan asma davul enstrümanının daha önce yapılan tezler ve çalışmalarda çıkan seslerin nasıl notaya alındığı ve bunların arasında hangi yöntemin benimsenerek tezimize uygun hale getirildiği sunulmuş olup. Asma davul çalgısının notasyonun da gösterilecek olan sesler tek tek ele alınmıştır. Altıncı bölümde, tespit edilen ortak oyun havalarının asma davul çalım yöntemine göre notasyon yazılımı yer almıştır. Bu ezgiler belli başlıkları altında toparlanmış ve tablolar oluşturularak gösterilmiştir. Yörede yapılan çalışmalar doğrultusunda sınırlandırılıp incelenen kayıtlar üzerinden belirlenen ve temel amaç olan Gümüşhane ilinde ortak oynana halk oyunlarının ezgileri, asma davul sazı ile icra özellikleri eserlerin tempoları belirtilerek aktarılmıştır. Sonuç bölümünde, bütün başlıkların içeriğinde incelenen ve açıklanan tüm veriler, genel çıkarımlara varılarak bütün olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the master's thesis named“Notating Of Common Of Folk Dance Music Detected İn Gümüşhane Province İn Terms Of Hanging Drumming Technique”noting two important instruments, drum, and zurna, which are performed in almost every city, district, and village of Anatolia by playing together and folk dance melodies commonly known in the region and belong to Gümüşhane which is taken as limit area on this are chosen. In the first chapter, while the folk dances that have an important place in the basic structure of our country culture is discussed, how the customs and traditions of Gümüşhane where were investigated and interviews of local people and local artists were added. In this section, the sources of the melodies to be examined and how the study area is limited are discussed. In the second part, the historical and geographical location of Gümüşhane where the research was conducted, and the connection of Kelkit valley in the city with Gümüşhane is explained. The culture, climate, vegetation, population and clothing of Gümüşhane are included. In the third chapter, an overview of Turkish folk dances was made. Halay, horon and bar types which are included in folk dances of Gümüşhane have been explained. While explaining the folk dances of Gümüşhane, it was explained how they were played in environments in the city and in what ways and with which instruments they played. In the districts and villages of the province, how the dances were named and the structural features of the instruments were included in the study. In the fourth chapter, one of the main purposes which is how to note the sounds of the hanging drums in theses and studies that have been done before and which method is adopted among these are added to our theses appropriately. In the fifth chapter, which is the subject of our research, had been gathered under the classification titles according to the and shown with tables. In line with the studies carried out in the region, the main purpose of this study is to determine the melodies, rhythmic structures, and performances of the folk dances of Gümüşhane. In the six-chapter The melodies of the folk dances, the hanging drum instrument and the performance features of the joint performances in the Gümüşhane province were started by stating the tempo of the works. In the concluding chapter, all data included in the study were evaluated, general inferences were obtained and these inferences were presented as a whole.