T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul ve ortaokul müzik dersi 2018 öğretim programının Türk müziği açısından incelenmesi
T.C.The Ministry of National Education primary and secondary school content review music lessons at Turkish music curriculum 2018
  1. Tez No: 588070
  2. Yazar: TUBA EHLİZ ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENİZ EKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, MEB İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı, Türk Müziği, Music Education, Ministery of National Education Primary and Secondary School 2018 Music Curriculum, Turkish Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Formal eğitim, niteliği ve yapısı gereği kimi kazanımlara ulaşma hedeflerinden yola çıkarak gerçekleştirilen eğitimdir. Bu hedeflerin neler olduğu, hangi periyotlarda, nasıl uygulanacağı, uygulanma sürecinde hangi yöntem ve tekniklerden faydalanılacağı gibi esaslar eğitim-öğretim programlarında belirtilir. Eğitim-öğretim programları, uygulanacağı ülkenin ihtiyaçlarına yönelik olarak gerekli görüldüğü taktirde revize edilebilirler. Ülkemizde de eğitim programları; eğitimin genel çerçeveve kazanımlarından sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmaktadır. 2006 yılından itibaren programlar sık aralıklarla güncelleştirilmekte olup; en son değişiklik 2018 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi devlet okullarında ilgili branş öğretmenleri tarafından kullanılması öngörülen ilkokul ve ortaokul müzik öğretim programları kullanılarak; çalışma en güncel program çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Çalışmanın yöntemi betimsel analiz olup; ilkokul ve ortaokul kademelerinde 4'er adet olmak üzere toplam 8 ayrı öğretim programı Türk Müziği konuları odaklı incelenmiştir. İçerikler; Dinleme-Söyleme, Müziksel Algı ve Bilgilenme, Müziksel Yaratıcılık ve Müzik Kültürü gibi dört temel öğrenme alanı boyutları üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan incelemelerin sonucunda MEB İlkokul Müzik Dersi Öğretim Programında belirtilen tüm öğrenme alanlarındaki toplam 85 kazanımdan 14'ünün yani; programın % 16'sının Türk Müziği konularınasahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı kategoride MEB 2018 Ortaokul Müzik Dersi Öğretim Programı için yapılan incelemede ise belirtilen tüm öğrenme alanlarındaki toplam 94 kazanımdan 34'ünün yani programın % 36'sının Türk Müziği konularınasahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen içerik verileri ve oranlar; ilköğretim kademesinde gerçekleştirilen genel müzik eğitiminde müzik öğretmenlerine önerilen Müzik Öğretim Programı içerisinde Türk Müziği içeriğinin oranını ve kapsamını ifade etmektedir. Türk Müziği odaklı olan bu verilerin alanyazına bir katkı olmakla birlikte; ülkemizin ilköğretim düzeyinde ihtiyaç duyduğu özgün içerikli müzik öğretim programı olup olmadığı konusunda ilgili konu kapsamında daha çok daha derin ve detaylı alan çalışmaları yapmak isteyen araştırmacılara bir zemin oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Formal education, due to the nature of the qualification and who gains access to the target of education is carried out . Training goals , at what intervals, in the process of training, how to train which methods and techniques as essential , principles of education and training programs contain them. Designed to give the change of behavior as the yare requested from academic programs to the needs of the country, will apply if deemed necessary as they can be revised.In our country, training programs; the general framework of education and a reprepared by theMinistry of National Education, which is responsible for the gains. Programs since 2006 is being updated at frequent intervals; the most recent changes took place in the year 2018. This study delimit on the music books which Public Schools of Ministery of National Education Music teachers have used at 2018-2019 education and training academic actual curriculum. Method of this study is descriptive analiysis Primary Schools have 4 and Secondary Schools have 4 stage , totaly 8 stages and each stage has different music books. A total of 8 curriculum have been reviewed in terms of Turkish Music Content ; Listening-Singing , Musical Perceptionand Information , Musical Creativity and Music Culture evaluated on four basic dimensions. Primary schools music curriculum of Ministery of National Educational specified learning areas have 85 gains. This curriculum included Turkish music content on 14 gains, %16 . Secondary schools music curriculum of Ministery of National Educational specified learning areas have 94 gains. This curriculum included Turkish music content on 34 gains, %36 As a result of this study contains Turkish music content on general music curriculum which performed in training by music teachers. This study focus on Turkishmusic-oriented curriculum ; knowledge may be becoming at wide this fieid with spesific similar topics on curriculum.This approach can chance new researcher on spesific field studies.