Ahmed b. Süleyman el-Ervâdî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri
Ahmed b. Süleyman al-Ervâdî 's life, works and his views on sufism
- Tez No: 588138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT SANDIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahmed b. Süleyman el-Ervâdî, Mevlânâ Hâlid-el Bağdâdî, Ahmed Ziyâeddîn Gümüşhânevî, Şeriat, Vahdet-i Vücûd, Ahmed b. Süleyman al-Ervâdî, Mawlana Khalid al- Baghdadi, Ahmad Ziyâeddîn Gumushanevi, Shari'ah, wahdat al-wujud
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Çalışmamız Ahmed b. Süleyman el-Ervâdî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri hakkındadır. Mevlânâ Hâlid-i Bağdadi'nin sonucu halifesi olan Ervâdî, yüz yirmiden fazla eser telif etmiş, çok sayıda talebe yetiştirmiş ve aynı zamanda Trablusşam müftülüğü yapmıştır. Ervâdî, Hâlidiliğin başta İstanbul ve Anadolu olmak üzere dünyanın birçok yerine yayılmasına vesile olan Ahmed Ziyâeddîn Gümüşhânevî'nin hocasıdır. Ervâdî, eserlerinde dört mezhep imamının görüşleri doğrultusunda şeriata bağlı bir hayat sürmeyi özellikle vurgulamıştır. Her fırsatta Devlet-İ Âliyye-yi Osmaniyye'ye muhabbetini belirtmiş ve devletin bekâsı için dua etmiştir. Ervâdî çok sayıda tarikattan icazet almış, Ekberî düşünceyle yakından ilgilenmiş, vahdet-i vücud ile ilgili izahlarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is about Ahmed B. Süleyman al-Ervâdî 's life, works, his views on Sufism Ervâdî, the last caliph of Mawlana Khâlid-i Baghdadi, copyrighted more than one hundred and twenty works, educated a large number of students, at the same time he worked as a mufti of Tripoli (Trablusşam). Ervâdî is the teacher of Ahmed Ziyadeddin Gumushanevi, who lead to spread of Khalidism to many parts of the world, especially in Istanbul and Anatolia. In his works, Ervâdî especially emphasized to live a sharia-related life in line with the views of the four sectarian imam. At every turn, he stated his affection for Ottoman Empire and prayed for the survival of the state. Ervâdî received many permits from a large number of sects, was closely interested in Akbarian thought and made explanations about wahdat al-wujud.