Kamu çalışanlarının finansal okuryazarlık ve finansal erişim düzeylerinin incelenmesi: Bir kamu kurumu örneği
The analysis of level of financial literacy and financial inclusion of civil servants: The case of a public institution
- Tez No: 588140
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Finansal Ürünlere Erişim, Financial Literacy, Financial Education, Access to Financial Products
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Serbest ekonominin küreselleşmesiyle finansal piyasalarda sunulan ürün ve hizmetler karmaşıklaşmış, ürün ve hizmetlerin sayısı da artmıştır. Bu durum, bireylerin finansal refahını arttırma güdüsüyle sağlam finansal kararlar alabilmesi, nakit kaynaklarının ve ödeme yükümlülüklerinin takibini yapabilmesi, finansal konularda zorlanmadan tartışabilecek düzeyde finansal yeterliliğe ve farkındalığa sahip olacak şekilde finansal okuryazar olmalarını, finansal okuryazar olabilmek için finansal eğitim almalarını, bunun sonucunda da kendi ihtiyaçlarına uygun finansal ürün ve hizmetlere erişmelerini önemli hale getirmiştir. Bu noktadan hareketle, bireylerin finansal okuryazar olabilmelerinin finansal eğitime bağlı olduğu, böylece finansal erişimlerinin de artabileceğini söylemek mümkündür. Bu çalışmada, Ankara'da bulunan bir kamu kurumunda çalışan 205 kişiye yapılan anket sonuçlarına göre, katılımcıların finansal okuryazarlık, finansal eğitim ve finansal erişim seviyeleri yanında, finansal okuryazarlık düzeyleri ile demografik özellikleri ve daha önce finansal ürün kullanmaları açısından farklılıkların olup olmadığı analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada, katılımcıların çeşitli demografik özelliklerine ve daha önce kullanılan finansal ürün çeşitlerine göre finansal okuryazarlık algılarının anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the globalization of liberal market economy, the products and services presented in the financial markets have been both complicated and their numbers have increased. This has made the growing of individuals into financial literates important with a motive to augment their financial well-being to adopt sound financial decisions, to track their cash resources and engagements, to have financial competence and awareness with a level sufficient to discuss readily the financial issues, to receive financial education to be financial literate, as a result, to reach financial products and services suitable for their needs. In this study, on the basis of the results of questionnaires conducted to 205 employees of a public institution located in Ankara; the financial literacy, financial education and financial access of the participants, as well as, whether there is a meaningful difference between the financial literacy levels and demographic features as well as pre-utilization of financial products have been analysed. In the study, it has been determined that the financial literacy perception of the participants vary according to their demographic features and the kinds of pre-utilized financial products.