Kadın yazar Nadejda Hvoşinskaya'nın edebi sanatı
Literary art of female author Nadejda Hvoşinskaya
- Tez No: 588165
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. yy Rus Edebiyatı, Nadejda Hvoşçinskaya, Rus kadın yazarlar, 19th century Russian literature, Nadejda Hvoşçinskaya, Russian female authors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
19. yy. Rus edebiyatında kadın yazarlarından Nadejda Hvoşçinskaya (1822-1889) yaşamı ve sanatıyla önemli bir yere sahiptir. 19.yüzyılda edebiyat ve sanatta kadın yazarlara olan mesafeli yaklaşım dolayısıyla eserlerini takma isimlerle yayınlatan N.Hvoşçinskaya dönemin sosyal demokrat aydınlarının desteğiyle 19. yy birinci yarısındaki kadın yazarlara göre daha şanslı sayılabilir. Tez çalışmamızın konusu bir kadın yazar olarak onun yaşamı ve eserleridir. Eserlerinde siyasi, toplumsal ve sosyal konuları ele alan yazar, toplumdaki adaletsizlik, cehalet, çıkarcı, ihanet ve yalan dolu ilişkilerin yanı sıra kadının toplum ve aile içindeki mutsuz ve haksız durumunu dile getirerek bu duruma karşı duruşunu göstermiştir. Çalışmamızda yazarın hayatından bahsederken dönemin tarihi olayları ve taşradaki yaşam şartlarının yanı sıra N. Hvoşçinskaya'nın şair, yazar ve eleştirmen olarak faaliyetleri de incelenmiştir. Bu bağlamda tarih ve edebiyat tarihi inceleme yöntemleriyle metne bağlı inceleme ve yorumlama yöntemlerinden faydalanılmıştır. N.Hvoşçinskaya dönemin taşra vilayetlerinden biri olan Ryazan'da yaşamasına rağmen Moskova ve Petersburg'un edebiyat çevrelerince tanınmış, eserlerine yoğun ilgi duyulmuştur. Yazarın ölümünden sonra Rusya'da uzun yıllar isminden bahsedilmemiş, eserleri yayınlanmamıştır. 1990'lı yıllardan sonra Rus edebiyatında kadın yazarlara olan ilginin artması nedeniyle diğer kadın yazarlar gibi Nadejda Hvoşçinskaya'nın da ismi gündeme gelmiş, edebi sanatı ve kadın yazar kimliği ile ilgili hem akademik hem de popüler çalışmalar yapılmıştır. N. Hvoşçinskaya'yı bir kadın yazar olarak hayatı ve eserleriyle tanıtma amacıyla yapılan bu tez çalışması Türkiye'de özelde bu yazarın hayatına ve eserlerine genelde ise 19. yy Rus edebiyatındaki kadın yazarlara ilgi uyandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Nadejda Hvoşinskaya has an important place in 19th century Russian literature with her life and work. Due to the distant approach to female authors in literature and art in the 19th century, N.Hivoşinskaya was publising her works by ananymous names. With the support of the social democratic intellectuals of the time, she could be considered lucky compared to other female writers in first half of 19th century. The subject of this thesis is as a female writer is her life and works. In her works while dealing with political and social issues, she shows the stance against the injustice insociety, ignorance and manipulative, betrayal, full of lie relations besides the unhappy and unfair situation of women in the family and society. When we talk about the author's life in our study, as well as historical events and living conditions in the provinches, her activities as poets, writes and critics are also examined. In this context, historical and literary history analysis methods and textual analysis and interpretation methods were utilized. Altough N.Hivoşinskaya lived in Ryazan, which was one of the provincial provinces of the time, she was recognized by the literary circles of Moskow and Petersburg and her works received great interest. After her death, her name was not mentioned in Russia for mant years and her works were not published. After 1990's, due to the increasing interest in female writers in Russian literature, her name came to the fare as other female writers and both academic and popular studies on literary art and female writer identity began. We made this thesis in order to promote the life and works as a women writer in Turkey, in particular the life and works of these authors and penerally aims to arouse interest in the women writers of the 19th century Russian literature.