Müfide Güzin Anadol'un hayatı ve edebî şahsiyeti
The life and literary personality of Müfide Güzin Anadol
- Tez No: 910480
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AZMİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Devrek, Kadın Yazar, Öykü, Roman, Şiir, Devrek, Woman Writer, Story, Novel, Poetry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Edebiyatımızda 1950'li yıllarda kadın yazar ve şairlerden çokça bahsetmek mümkün değildir. Edebî sahada kadın yazarların isminin fazla duyulmadığı bu dönemde Müfide Güzin Anadol yazdığı şiir ve romanlarıyla dikkat çekmektedir. Yazın hayatına öğretmenliğe başladıktan sonra adım atan Müfide Güzin Anadol, eserlerinde daha çok yaşadığı yerlerdeki insan manzaralarını anlatmıştır. Devrek'i geçen zaman içinde hiç unutmamış ayrı bir yerde tutmuştur. Şiirlerinde, öykü ve romanlarında Devrek kendini göstermektedir. Müfide Güzin Anadol'un sanat hayatı boyunca,“Kaynak”,“Kıyı”gibi dergiler başta olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve şiirleri yayınlanmıştır. Vatan gazetesinde ise bir romanı tefrika edilmiştir. Eserlerinde açık, anlaşılır bir dil kullanmıştır. Kimi zaman konuşma üslubuyla yazdığı şiirleri düz yazıya yakın bir özellik gösterebilir. Müfide Güzin Anadol eserlerinde, genel olarak dar gelirli ailelerin hayatları, şehirden insan manzaraları, toplumun yaşadığı aksaklıklara karşı sergilenen tutumlar, kadın-erkek ilişkileri, eğitim mücadelesi, kadının çalışma hayatı gibi konuları ele almıştır. Bu çalışmayla Müfide Güzin Anadol'un romanları, hikâyeleri ve şiirleri yapı ve tema bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 1950s, it is not possible to talk much about women writers and poets in our literature. In a period when women writers were not heard much in the literary field, Müfide Güzin Anadol attracted attention with her works. M. Güzin Anadol, who stepped into her literary life after starting to teach, mostly described the human landscapes of the places she lived in her works. She never forgot Devrek over time and kept it in a special place. Devrek shows itself in her poems, stories and novels. Anadol, whose articles were published in various newspapers and magazines throughout her artistic life, had various articles and poems published in magazines such as Kaynak and Kıyı, and at the same time, a novel was serialized in Vatan Newspaper. She used a clear and understandable language in her works. Sometimes her poems, which she wrote in a conversational tone, can show a feature close to prose. Müfide Güzin Anadol's works generally deal with the lives of low-income families, human views from the city, and attitudes towards the disruptions experienced by society. This study attempts to examine Müfide Güzin Anadol's novels and stories in terms of structure and theme, and her poems in terms of theme, form and technical features, elements of harmony, language and style.