Tigesiklin kullanılan çocuk hastalarda klinik ve laboratuvar yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory response in pediatric patients using tigecycline
  1. Tez No: 588208
  2. Yazar: KAAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENER ÇAĞRI DİNLEYİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tigesiklin, tetrasiklin, çocuk, enfeksiyon, Tigecycline, tetracycline, pediatric, infection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Pediatrik yaş grubunda tigesiklin kullanım onayı olmamakla birlikte, diğer tedavi seçeneklerine yanıt alınamayan, çoğul ilaç direnci olan mikroorganizmalarla ilişkili yaşamı tehdit eden enfeksiyonlarda, kurtarıcı tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, tigesiklin kullanılan çocuk hastaların dosya kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi, klinik ve/veya laboratuvar yanıtın değerlendirilmesi planlandı. Çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (06.11.2018/27) onayı sonrası, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 01.01.2010 ile 31.10.2018 tarihleri arasında, hastane kayıtlarında tigesiklin tedavisi alan ve çalışma dahil edilme kriterlerini sağlayan, 7 ay ile 17.5 yaş arasında değişen (medyan 8 yaş) 91 çocuk hasta dahil edildi. İstatistiksel analiz SPSS for Windows 11.0 paket programı ile yapıldı. Hastaların %48.4'ünde (%84.3'ü gram negatif nozokomiyal mikroorganizalar olup en çok izole edilen patojen A. baumanii) steril örneklerde üreme saptandı ve izole edilen bakterilerin %84.3'ünde çoğul ilaç direnci vardı. Tigesiklin tedavisine %61.6 klinik yanıt, %65 akut faz reaktanı yanıtı alındığı ve %56.8 oranında mikrobiyolojik eradikasyon sağlandığı görüldü. Çalışmamızda tigesiklinin çoğunlukla, altta yatan ciddi kronik hastalıkları, enfeksiyon gelişimine yol açacak bir çok predispozan faktörü ve uzun süreli hastane yatışları olan, öncesinde çoklu ve uzun süreli geniş spektrumlu birçok antimikrobiyal ajanla tedavi almış, diğer tedavilere yanıtsız şiddetli enfeksiyonu ve yüksek mortalite riski olan çocuklara uygulandığı görüldü. Çoğul ilaç direnci olan gram-negatif bakterilerle ilişkili ciddi enfeksiyonu olan çocuk hastalarda; kurtarma tedavisi olarak, diğer ajanlarla birlikte ya da monoterapi olarak uygulanan tigesiklin, iyi tolere edildi ve laboratuvar ve klinik olarak iyi yanıt alındı. Pediatrik yaş grubunda tigesiklin kullanımı ile ilgili çalışmalar kısıtlı olduğu için klinisyenlerin pediatrik tigesiklin kullanımına ilişkin deneyimleri önemlidir. Çocuklarda farklı alan enfeksiyonlarında ve farklı yaş gruplarında uygun tigesiklin dozu, etkinliği ve tedavi süresini için çok merkezli prospektif, randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
pediatric age group, it can be used as a salvage treatment option in life-threatening infections associated with multiple drug resistance microorganisms that do not respond to other treatment options. The aim of this retrospective study was to evaluate the medical records of pediatric patients receiving tigecycline and also to evaluate clinical and / or laboratory outocme. This study has been approved by the Eskişehir Osmangazi University Local Ethics Committee (06.11.2018 / 27). Pediatric patients who received tigecycline treatment between 01.01.2010 and 31.10.2018 in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, were included. We enrolled 91 children (52 girls, 39 boys) aged between 7 months to 17.5 years (median 8 years). Statistical analysis have been performed with SPSS for Windows 11.0 package program. In 48.4% of the patients have been microbiologically confirmed infection (84.3% gram negative nosocomial microorganisms, mainly A. baumanii), and 84.3% of the these isolated microorganisms are multiple drug resistance. Regarding our study results, we observed 61.6% clinical response, 65% acute phase reactant response and 56.8% microbiological eradication with tigecycline treatment. In our study, tigecycline was mainly administered to children with severe infections with high mortality risk, who have many predisposing factors leading to infection development, requiring long-term hospitalizations, previously treated with multiple and long-term broad-spectrum antimicrobial agents, and unresponsive to other treatments. In pediatric patients with severe infection associated with multi-drug resistant gram-negative bacteria, tigecycline have been used as a salvage therapy, in combination with other agents or as monotherapy, and was well tolerated in laboratory and clinically. Because the studies on the use of tigecycline in pediatric age group are limited, the experience of the clinicians regarding the use of tigecycline is important. Multicenter prospective, randomized clinical trials are needed for appropriate dose, efficacy, and duration of treatment for children with different site infections and different age groups.