Acinetobacter'lerde direnç ve klonal ilişkinin araştırılması
Investigation of resistance and clonal relatedness among thenosocomial acinetobacter isolates
  1. Tez No: 225097
  2. Yazar: AHMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, PFGE, küme, direnç
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde; Ocak 2005-Aralık 2007 tarihleri arasında, yatan hastalardan üretilen 135 Acinetobacter suşu çalışmaya alındı. Acinetobacter izolatlarının 131 tanesi (%97) A. baumannii ve 4 tanesi (%3) A. lwoffii olarak tanımlandı.Acinetobacter suşlarının antibiyotiklere duyarlılıklarına, Kirby Bauer disk difüzyon yöntemiyle bakıldı. Test edilen suşlara karşı en az direncin netilmisin (% 7); en fazla direncin ise piperasilin (%92), seftriakson (% 81) ve doksisikline (%69) karşı olduğu saptandı. Direnç pofilleri yıllara göre karşılaştırıldığında (2005?2007): piperasilin, seftriakson, gentamisin, doksisiklin, trimetoprim/sulfametoksazole direnç oranlarında belirgin bir değişiklik gözlenmemektedir. Piperasilin/tazobactamda direnç oranı %47'den %76'ya; sefepimde %42'den %77'ye; seftazidimde %47'den %77'ye, imipenemde sıfırdan %39' a, netilmisinde sıfırdan %14'e, amikasinde %18'den %53'e, tobramisinde %18'den %47'ye, levofloksasinde %24'den %55'e, ampisilin/sulbaktamda %18'den % 46'ya artmaktadır. Üç veya daha fazla grup antibiyotiğe dirençli suş sayısı 77 (%57), kolistin ve tigesiklin hariç diğer antibiyotiklere dirençli suş sayısı 23 (%17), tüm ilaçlara dirençli suş sayısı iki (%1,5) olarak bulundu.PFGE yöntemiyle 131 Acinetobacter spp. suşunun 82 (%62,6)'sinin küme içinde olduğu saptandı. Bu suşlar 15 küme içinde yer almaktadır. Kümeleşmede suş aralığı 2?27 arasında değişmektedir. Tiplendirilen suşların %72,3'ü klonal yönden ilişkili bulundu. İzolatların 37 tanesi (%28) özgün PFGE profili gösterdi. Toplam 131 suş içinde 64 (%48,9) PFGE paterni belirlendi.
Özet (Çeviri)
A total of 135 Acinetobacter strains isolated from 130 hospitalized patients at Inonu University Turgut Ozal Medical Center were studied in January 2005- November 2007. Of the 135 Acinetobacter isolates, 131 (97%) were A baumannii and 4 were A. lwoffi (3%). Antibiotic susceptibilities of Acinetobacter isolates were investigated by Kirby Bauer disk difusion method. Minimal resistance among performed strains were detected in netilmisin (7%), where as maximum resistance were at piperacilline (92%), ceftriaxone (81%) and doxicycline (69%). When we compared resistance profiles in 2005 regarded to 2007, there was no difference in antibiotic resistance to piperacilline, ceftriaxone, gentamycine, doxicycline, trimetophrime/sulfomethoxazole. Resistance rates increased from 47% to 76% for piperacilline-tazobactam, 42% to 77% for cephepime, 0% to 39% for imipenem, 0% to 14% for netilmisin, 18% to 53% for amikacin, 18% to 47% for tobramycin, 24% to 55% for levofloxacin, 18% to 46% for ampicilline/sulbactam. The number of strains that were resistant to three or more antibiotics were 77 (57%), and the number of strains that resistant to all antibiotics except colistin and tigecycline were 23 (17%), and there were 2 (1.5%) strains which resistant to all of antibiotics.Pulsed Field Gel Electrophoresis typing of the 131 strains showed that 82 (62,6%) Acinetobacter strains were in clusters. These strains were in 15 clusters. The number of strains that generated these clusters were between 2-27. The strains genotyped were determined as clonally related with a high rate of 72,3%. Thirty-seven strains of isolates had shown spesific PFGE profiles. It had been determined that there were 64 (%48,9) spesific PFGE pattern among 131 Acinetobacter strains.Key word: Acinetobacter, PFGE, cluster, resistant