Yeni stratejik vizyonu bağlamında Avrupa Birliği'nin dış ve güvenlik politikası
European Union's foreign and security policy in the context of new strategy vision
  1. Tez No: 588231
  2. Yazar: TAYLAN SELAHADDİN BİLECEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AKŞEMSETTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası, Avrupa Güvenlik Stratejisi, Avrupa Birliği Küresel Güvenlik Stratejisi, European Union, Common Foreign and Security Policy, Common Security and Defence Policy, European Security Strategy, Global Strategy for the European Union's Foreign and Security Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Avrupa Birliği (AB) ekonomik bütünleşmesindeki başarısını, dış politikadaki başarısı ile devam ettirmek maksadıyla kendine ait güvenlik algılamaları ve tanımlamaları geliştirmiştir. Bu tezin amacı AB'nin ortak dış ve güvenlik politikasının dinamiklerinin Soğuk Savaş sonrası dönemde nasıl bir değişim izlediğini incelemektir. Günümüzdeki karmaşık ve belirsiz güvenlik tehditleri birçok değişkenin göz önünde bulundurulmasını gerektirmektedir. Bu amaçla tez içerisinde Avrupa güvenlik strateji belgelerindeki değişen dinamiklere detaylı bir şekilde yer verilmiştir. Askeri araçların günümüzde önemini halen koruduğu görülse de Soğuk Savaşın sona ermesiyle Batı Avrupa devletleri silahlı kuvvetlerinin yapısını, yumuşak güç kullanımı ile insani güvenlik stratejisine çevirmiştir. AB güvenliğine yönelik tehditleri engellemek için ortak dış ve güvenlik politikalarını devlet ve devlet dışındaki aktörlerle çok taraflı olarak gerçekleştirmektedir. AB, yakın zamanda sınırlarında yaşadığı göç krizinde, üye devletlerinin göçmen ve sığınmacılara karşı adaletli olmasını sağlamak için çaba sarf etmektedir. Bu çabaları ile de AB'nin göçmen krizine yönelik öncelikli hedefinin, istikrarsız ülkelerde yumuşak gücünü kullanarak, barışı tesis etmek olduğu anlaşılmaktadır. AB'nin dış ilişkilerinin, dış politika, güvenlik ve savunma politikasının çok ötesine uzanmakta olduğu ve geniş bir alanı kapsadığı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) has developed its own security perceptions and definitions in order to continue its success in economic integration with its success in foreign policy. The aim of this thesis is to examine how the dynamics of the EU's common foreign and security policy have followed a change after the post-Cold War era. Today's complex and uncertain security threats require consideration of many variables. For this purpose, the changing dynamics in the European security strategy documents are included in detail in this thesis. Although military instruments still seem to remain important today, Western European states have transformed the structure of their armed forces into a civil security strategy with the use of soft force in the aftermath of the Cold War. In order to prevent threats to EU security, it implements common foreign and security policies multilaterally with state and non-state actors. EU tries to keep the balance of justice between the EU member states and the refugees in the recent refugee crisis in its borders. With these efforts, the primary purpose of EU in the face of refugee crisis appears to keep the peace in order in unstable countries by using soft power. It is concluded that the EU's foreign relations go far beyond foreign policy, security and defense policy and cover a wide area.