Alüminyumun orto hidroksi Schiff bazları kullanılarak spektrofotometrik tayinleri
Spectrophotometric determination of aluminium with o-hydroxy Schiff bases
  1. Tez No: 588328
  2. Yazar: DİLA ERCENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ DİLEK UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Schiff bazı, Ultraviyole görünür bölge spektrofotometri, Tayin, Kompensan®, Aluminium, Schiff base, Ultraviolet visible spectrophotometry, Determination, Kompensan®
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Alüminyumun çok çeşitli alanlarda kullanılıyor olması soluma, temas ve beslenme yoluyla canlı vücuduna girmesine sebep olmaktadır. Alüminyumun canlı üzerindeki olumsuz etkilerinin varlığı nedeniyle, bu elementin bulunduğu ortamlarda tayin edilebilmesi önem kazanmaktadır. Bu amaçla, bu tez kapsamında (E)-2-((2-hidroksi-3-metoksibenziliden)amino)-5-metilfenol (1S4) ve (E)-2-((2-hidroksibenziliden)amino)-4-nitrofenol (8S5) olmak üzere iki tane Schiff bazı sentezlenmiştir. Bu Schiff bazlarının karakterizasyonları elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR ile yapılmış, sözkonusu ligantların spektrofotometrik özellikleri belirlenmiş ve kompleks oluşumu yoluyla alüminyumun tayini için gerekli optimum koşullar UV-gör. bölge spektrofotometresi ile belirlenmiştir. Belirlenen koşullar altında Kompensan® adlı ilaçta ve su numunelerinde alüminyum tayini başarıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntemin LOD ve LOQ değerleri sırasıyla 1S4 ligandı için 0,01139 μg mL-1 ve 0,0345 μg mL-1; 8S5 ligandı için ise 0,00837 μg mL-1 ve 0,0253 μg mL-1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Because aluminum is used in a wide variety of areas, it can enter the body through breathing, contact or nutrition. Due to the negative effects of aluminum on the living beings, it is important to be able to determine this element in its place. For this purpose, two Schiff bases called (E)-2-((2- hydroxy -3- methoxy benzylidene)amino)-5- methylphenol (1S4) and (E)-2-((2- hydroxy benzylidene)amino)-4-nitrophenol (8S5) have been synthesized and characterized with elemental analysis, IR, 1H-NMR and 13C-NMR. Spectrophotometric properties of the ligands have beeen determined and the optimum conditions for determining aluminium by complex formation with the ligands have been determined by UV-Vis. spectrophotometer. Under these conditions, the determination of aluminium in Kompensan® medicine and samples of water were done successfully. The LOD and LOQ values of the developed method were 0.01139 μg mL-1 and 0.0345 μg mL-1 for 1S4; and 0.00837 μg mL-1 ve 0.0253 μg mL-1 for 8S5.