Bir osmanlı kadın gazetesi: Sıyanet (İçerik analizi)
An ottoman newspaper for women: siyanet (Content analysis)
  1. Tez No: 588410
  2. Yazar: CEZMİ ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRÜNİSA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sıyanet Gazetesi, Mamulat-ı Dahiliyye İstihlak-i Milli Kadınlar Cemiyet-i Hayriyyesi, İstihlak-i Milli, Milli Meşrutiyet Fırkası, Türkçülük, Kadın Gazetesi, Sıyanet, Association of Women for Consumtion of Domestic Goods, National Constitutionalism Party, Turkish Nationalism, Women Newspaper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yerli malı tüketimini teşvik için kurulan Mâmulât-ı Dahiliyye İstihlâkı Kadınlar Cemiyet-i Hayriyyesi yahut İstihlâk-i Milli Kadınlar Cemiyet-i Hayriyyesi'nin yayın organı olan Sıyanet Gazetesi 26 Mart 1914 tarihinde yayın hayatına başlamış haftalık ilmi, içtimai ve edebi bir kadın gazetesidir. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı arasındaki dönemde İttihat ve Terakki haricinde kalan, Türkçü-milliyetçi çizgideki bir yayın organıdır. Gazete 17 nüsha olarak yayınlanmış olup elinizdeki bu tezde ulaşılabilen 14 nüshanın bir içerik analizinden oluşmaktadır. Sıyanet Gazetesi'ndeki makale konuları kadınların içtimai, iktisadi ve eğitim alanlarında daha görünür olması yönündeki istek ve çabalarından oluşur. Bununla beraber, döneminin siyasi atmosferi de Sıyanet'e yansır. Bu sebeple, dönemi içerisinde kadın yayın organları arasında orijinal bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Siyanet is the official publication of Associaton of Women for Consumption of Domestic Goods and it starts to be published at 26th of March 1914. It is publihed weekly as scientific, social and literary newspaper of women. Between Balkan Wars and World War I, Sıyanet is published as a nationalist publication except under the control of Union and Progression Party. This newspaper has 17 copieas but we have 14 of them The thesis consists of the content analsis of these 14 copies. Main themes of articles in Siyanet are wants and aims to improve social, ecomoics and educational status of women and so-called periods' political atmosphere reflects these articles. Therefore, it has an original place in this period's publications.