Otel işletmelerinde işe adanmışlığın iş tatminine etkisi: Antalya örneği
The impact of job commitment in job satisfaction in hotel enterprises
  1. Tez No: 588544
  2. Yazar: SATI KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNE ERDOĞAN MORÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Otel işletmeleri, Adanmışlık, İşe adanmışlık, İş tatmini, Tourism, Hotel Enterprises, Commitment, Job Commitment, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Küreselleşme, teknolojinin hızlı gelişimi, çeşitli sosyo-ekonomik değişimler örgütlerde iş ve çalışma hayatını etkilemiştir. Eğitim seviyesinin artmasıyla birlikte işletmeler eğitimli, yaratıcı, yenilikleri takip eden, bireylere ihtiyaç duymaktadır. Çalışma yaşamında çalışanların davranış ve tutumlarının incelenmesi örgüt içi verimlilik ve performans açısından önem taşımaktadır. Emek-yoğun özelliğe sahip otel işletmelerinde müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini artırmak işletmeler için bir rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Otel işletmelerinde rekabet avantajı elde etmenin yolu adanmış ve tatmin olmuş personelden geçmektedir. İlgili literatür adanmışlık kavramı konusunda tam bir görüş birliğine varılamadığı görülmüştür. Bu sebeple adanmışlık kavramı araştırmacılar tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır. Bu çalışmada adanmışlık kavramı işe adanmışlık başlığı altında ele alınmıştır. Buna ek olarak literatürde işe adanmışlık, iş tatmini ve otel işletmeleri arasındaki ilişkinin araştırıldığı az sayıda çalışmaya rastlanılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın özgün bir çalışma olduğu ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada Antalya ili sınırları içerisinde bulunan 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan personelin işe adanmalarında iş tatmininin etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Antalya ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 388 personel ele alınmıştır. Verilere anket tekniği aracılığıyla ulaşılmıştır. Uygulanan istatistiksel analizler sonucunda otel çalışanlarının orta düzeyde işe adandıkları görülmüştür. Otel işletmelerinde çalışanların işe adanmalarında ücret, kariyer, terfi, eğitim olanaklarının olması, yönetim ve diğer personel ile ilişkiler, işletme içi hedefler, başarı ve sorumluluk hissinin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization, rapid advance of technology as well as various socio-economic changes have impacted the professional and working life in enterprises. The enterprises are in need of educated, creative and innovative individuals as the level of schooling increases. Researches regarding the behaviours and attitudes of employees in working life exert significance for purposes of efficiency and performance within the enterprises. To boost the customer satisfaction and service quality in hotel enterprises that have labor intensive nature ensures them with competitive advantage. To earn competitive advantage in hotel enterprises lies in the committed and satisfied employees. It has been found that there is no consensus regarding the term“commitment”in relevant literature. Thus, the term commitment is defined in various forms by the researchers. In this study, the term commitment is explored within job commitment. Besides, few studies regarding the link between job commitment, job satisfaction and hotel enterprises have been found. Thus, it is believed that this study is unique in this sense and that it will contribute to existing literature greatly. In this study, the impact of job commitment levels of the employees working at 5 star hotels in Antalya region of Turkey in their job satisfaction has been explored. The study has been conducted with 388 employees in total working at 5 star hotels in Antalya region of Turkey. The survey technique has been used to obtain the data. It has been found that the hotel employees hold an average level of job commitment as a result of the statistical analyses. It has also been found that salary, career, promotion, opportunities of professional development, relationships with administration and other employees, enterprise targets as well as sense of triumph and responsibility exert great significance with regards to job commitment among hotel employees.