İşveren markası ve işveren markasının işten ayrılma niyetine etkileri: Kozmetik sektöründe bir işletme araştırması
Employer brand and its effect on turnover intention
  1. Tez No: 588584
  2. Yazar: FATİH EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÖĞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren Markası, İşten Ayrılma Niyeti, Kozmetik Sektörü, Employer Brand, Turnover Intention, Cosmetic Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Rekabetin oldukça yoğun yaşandığı iş dünyasında, işveren markası, işletmelerin son yıllarda rekabette bir adım önde olmak için önem verdiği insan kaynakları uygulamalarının başında gelmektedir. İşletmeler bu yoğun rekabet ortamında nitelikli, yetenekli ve kurum kültürüne uyum sağlayan çalışanlara sahip olmak için oldukça yoğun çaba göstermektedirler. Bu sonucu elde etmelerini sağlayacak araçlarından (uygulamalardan) biri de işveren markasıdır. İşveren markası; potansiyel çalışanları cezbetmek ve mevcut çalışanların işletmede kalmasını sağlamaya yönelik önemli bir insan kaynakları uygulamasıdır. Güçlü bir işveren markası; sürdürülebilir bir rekabet avantajı, kurumun diğer kurumlardan farklılaşmasını sağlayacak bir marka kimliği, mevcut çalışanların elde tutulması ve kurumun yetenekli çalışanlara sahip olması gibi kurum için olumlu sonuçlar yaratmaktadır. İşten ayrılma niyeti ise kurum çalışanlarının işten ayrılma isteğinde bulunmasını ifade etmektedir. İşletmeler için yetenekli ve eğitimli çalışanların işten ayrılması istenmeyen bir durumdur. Çalışanların işten ayrılmaya niyet etmesi her zaman için işinden ayrılması ile sonuçlanmasa da işten ayrılabilme ihtimalleri için bir uyarı olarak görülmektedir. Dolayısıyla henüz işten ayrılma davranışının gerçekleşmemesi gerekli önlemlerin alınmasına olanak sağlamaktadır. Bu noktada işveren markası uygulamaları ile mevcut çalışanların elde tutulması sağlanabilir. Bu amaçla bu çalışma, işveren markası ve işveren markasının işten ayrılma niyetine etkilerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada, anket yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma, 2019 yılı baz alınarak, İstanbul ilinde yapılmıştır. Genel sınırlılık ise, kozmetik sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeye özgü olmasıdır. Çalışma, çokuluslu ve İstanbul'da merkezi bulunan ve Türkiye'nin çeşitli illerinde mağazaları bulunan bir işletmeyi kapsamaktadır. Araştırmanın evrenini, 2019 yılında İstanbul İlinde bulunan bir kozmetik sektörünün 1050 çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın örneklem sayısı ise evren bilindiğinde hesaplanan örneklem denklemi ile hesaplanmıştır. Araştırmanın örneklemi hesaplandığında en küçük örneklem sayısı 281 olarak hesaplanmıştır. Araştırma kapsamında ise 286 çalışana ulaşılmıştır. Sonuç olarak araştırmanın örneklemi 286 çalışandan oluşmaktır. Anket sonuçlarına göre elde edilen veriler ise SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, işten ayrılma niyeti ile işveren markası ve alt boyutlarından örgüt kimlik imajı ile algılanan işlevsel ve psikolojik faydanın negatif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca işveren markasının, yorumlanan örgüt kimlik imajının, algılanan işlevsel ve psikolojik faydanın çalışanların işten ayrılma niyetinin birer yordayıcısı olduğu ve sonuç olarak işten ayrılma niyetini negatif etkilediği tespit edilmiştir. Yani çalışanların işveren markasına yönelik algıları arttıkça işten ayrılma niyetlerinin azaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the highly competitive business environment, employer brand is the primary human resources practice in which companies attach great importance to have competitive advantage in recent years. In this intense competitive environment, companies make great effort to hire qualified, talented and adaptable employees. One of the tools (applications) that will enable them to achieve this result is the employer brand. Employer brand is an important human resources practice aimed at attracting potential employees and keeping existing ones in the corporation. A strong employer brand creates such positive outcomes for the corporation as a sustainable competitive advantage, a brand identity that will enable the company to differentiate among other institutions, to keep existing employees in the organization and to have a talented workforce. Turnover intention refers to the request made by the employees of a company to quit their jobs. Skilled and educated employees' quitting their jobs is undesirable for businesses. Employees' turnover intention does not always result in quitting, but is seen as a warning sign for the possibility of quitting. Therefore, the still unrealized quitting behavior enables the necessary measures to be taken. At this point, the existing employees can be kept in the organization through the employer brand applications. For this purpose, this study was conducted to identify the effects of employer brand and its effects on the turnover intention. Survey method was in this study. This study was conducted in Istanbul in 2019. The general limitation is that the study was limited to one company operating in the cosmetic sector. The study was conducted in a multinational company which is centered in Istanbul and has stores in various cities of Turkey. The study population consists of 1050 employees of a cosmetic company located in Istanbul as of 2019. The study sample was determined through the convenience sampling method. The sample size of the study was calculated with the sample size formula when the population is known. Minimum sample size was calculated as 281. 286 employees were reached out within the scope of the study. As a result, the study sample consists of 286 employees. The data obtained from the survey were analyzed through SPSS 20.0 program. It was found that turnover intention is negatively associated with employer brand, and the functional and psychological benefit perceived and the identity image of the organization, which are the sub dimensions of the employer brand. In addition, it was found that employer brand, interpreted organizational identity image, and perceived functional and psychological benefit are predictors of employees' turnover intention and, as a result, negatively affect the turnover intention. In other words, it can be argued that as employees' perceptions towards employer brand enhance, their turnover intention diminishes.