Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine başvuran Multipl Skleroz (MS) hastalarında, hastalığa ilişkin tutulum alanlarının yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of the purpose area on the quality of life in patients with Multiple Sclerosis applied to Dokuz Eylül University Hospital
  1. Tez No: 588588
  2. Yazar: AYLİN AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TONAY İNCEBOZ, PROF. DR. SERKAN ÖZAKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, tutulum alanı, yaşam kalitesi, Multiple Sclerosis, involvement, quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma 1 Nisan 2015 –1 Mart 2016 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine başvuran, araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan 100 hasta ile yapılmıştır. Verilerin toplamasında kişisel bilgi formu ve Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmanın sonucunda; Katılımcıların cinsiyetleri ile MS yaşam kalitesi ölçeği arasında anlamlı ilişki olup olmadığını saptamak için yapılan T testi sonucunda iki değişken arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p= ,682). Katılımcıların öğrenim durumu ile MS hastalarının yaşam kalitesi ölçeği arasında anlamlı ilişki olup olmadığını saptamak için yapılan Anova testi sonucunda iki değişken arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p= ,128). Sonuç: Çalışma evrenini oluşturan MS hastalarının büyük çoğunluğu 35-44 yaş aralığındaki kadın (%71) hastalar oluşturmaktadır. Bu hastaların büyük çoğunluğu da periventrüküler, jukstakortika, beyin sapı ve serebellum tutulumu izlendiği tespit edilmiştir. Kadınların seksüel disfonksiyonu erkeklere göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: This descriptive study was conducted with 100 patients who were admitted to Dokuz Eylül University Hospital between April 1, 2015 and March 1, 2016 and met the inclusion criteria. Personal information form and Quality of Life Scale were used to collect the date. Findings: As a result of this study; T test was used to determine whether there was a significant relationshıp between the gender of the participants and the MS quality of life scale and there was no significant difference between the two variables at the end of the test (p=,682). Anova test was used to determine whether there was a significant relationshıp between the participants' educational status and the quality of life scale of MS patients and there was a significant difference between the two variables at the end of the test (p=,128). Results: The majority of the MS patients in the study population were female patients aged 34-44 years (%71). The majority of these patients had periventricular, jukstacortica, brain stem and cerebellum involvement. Women have more sexual dysfunction than men.