Analysing travel motivations of local people living in coastal destinations: A case of Antalya
Sahil destinasyonlarında yaşayan halkın seyahat motivasyonlarının incelenmesi: Antalya örneği
  1. Tez No: 588587
  2. Yazar: PELİN ÖZAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ÖZDEMİR UMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: turist motivasyonları, çekici ve itici faktörler, seyahat tutumları, destinasyon, tourist motivations, pull and push factors, travel attitude, destination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son yıllarda, turizmin gelişimi sonucunda birçok destinasyon turizm gelirlerini artırmak için birbirleriyle rekabet içersindedirler. Rekabet arttıkça, pazarlama faaliyetleri makro destinasyonlardan mikro destinasyonlara kaymıştır. Turizm yapısı gereğince insan odaklı bir sektör olarak değerlendirilmektedir ve turist davranışlarını anlayabilmek büyük önem taşımaktadır. Turistleri seyahat tercihleri ve onları etkileyen motivasyon faktörleri ile tanımlamak pazarlama faaliyetlerine yön vermek için bir temel teşkil etmektedir. Literatürde seyahat motivasyonunu içeren bir çok teori bulunmaktadır. Bu çalışma, itme ve çekme seyahat motivasyonu teorisi olarak merkezlenmiştir ve sahil destinasyonlarında yaşayan halkın seyahat motivasyon faktörlerinin tespiti amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, önemli bir sahil destinasyonu olan Antalya'da yaşayan halkın seyahat motivasyonları ve seyahat tutumlarını ölçmek üzere araştırma anketleri uygulanmıştır. Toplanan anketler çerçevesinde oluşan veri seti SPPS programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Antalya örneğinden yola çıkarak sahil destinasyonlarında yaşayan halkın seyahat motivasyonları ile ilgili tespitler araştırmanın bulgular kısmında özetlenmiş ve sonuç kısmında ise pazarlama açısından ele alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, as a result of tourism development, many destinations have been competing with each other to increase tourism revenues. As competition increased, marketing activities shifted from macro-destinations to micro-destinations. Tourism is considered as a people-oriented industry in terms of its structure, and it is vital to understand tourist behaviours. Identifying tourists with travel attitude and motivation factors that affect them is the main direction to marketing activities. Many theories include motivation for travel in literature. This study is centred as a push and pull travel motivation theory, and the study aims to determine the travel motivation factors of the people living in coastal areas. In this direction, research questionnaires have been applied to measure the motivation and travel attitudes of the people living in Antalya, which is an essential coastal destination. The data set around the collected questionnaires were analyzed and evaluated in the SPSS program. Determinations related to the travel motivations of the individuals living in the coastal destinations based on the case of Antalya the in the findings section of the study, and the conclusion part was interpreted by considering them from the marketing point of view.