Erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetleri ile iş yaşam dengesi arasındaki ilişki
Relationship between early childhood education and care services and work life balance
- Tez No: 588632
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, eğitim ve bakım hizmetleri, çocuk bakım hizmetleri, iş-yaşam dengesi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
1970'li yıllardan itibaren Keynesyen iktisat politikalarından liberal politikalara geçişle başlayan ekonomik ve endüstriyel yeniden yapılanma, işin niteliği, istihdamın yapısı ve istihdamın sektörel dağılımı kadar aile hayatını da derinden sarsmıştır. İstihdamın hizmet sektörüne kayması, kadının istihdama girmesine neden olurken erkeğin ekmek kazandığı aile modeli tarihe karışmış, refah devleti ve vatandaşlık ilişkilerinin yeniden yapılanmasıyla iki gelirli aile modeli ortaya çıkmıştır. Bu değişim, amaç ve hedef olarak birbirinden ayrı fakat birbiriyle ilişkili iş ile yaşam alanlarını birleştirecek ve sağlıklı bir dengeyi sağlayacak yeni politikaların oluşturulmasını gündeme getirmiştir. Bu kapsamda, kamusal düzenlemelerle refah, cinsiyet ve bakım politikaları yeniden düzenlenmektedir. Dünyada Meydana gelen gerek ekonomik gerekse sosyal gelişmelerin ışığında, iş-yaşam dengesini sağlamaya yönelik çalışmalar, birçok alana araştırma konusu olmuştur. İş gücü piyasası toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim aile politikası gibi birçok farklı politika alanının kesişme noktasında bulunması nedeniyle bu hizmetler, iş-yaşam dengesi açısından önemli hale gelmiştir. Erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetleriyle bireylere iş ve aile sorumluluklarının uyumlu bir şekilde sürdürülmesinde seçenekler sunulurken kadının is gücüne katılımı, demografik değişim, çocukların refahı ve toplumsal cinsiyet eşitliği için çözüm yolları aranmaktadır. Dünyada ve Türkiye de eğitim ve bakım hizmetleri, yasal mevzuat, yapılanma, kapsam ve paylaşım bakımından farklılık göstermekte, yaş ve eğitimsel içeriğe göre düzenlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the 1970s, the transition from Keynesian economic policy to ne-liberal polities the economic and industrial restructuring have not resulted in the change in the nature of work, the distribution of employment by sectors but also have shaken the family life Due to the economic and social transformation at a global scale polices regarding work life balance policies has become the centre piece of basic discussions and research within social policy. With an active role on this matter the EU comes to the fore by providing various child care arrangements. Being at the intersection of areas such as labour markets, gender equality, education and family policy this services are of great significance for work-life balance. By child care services while individuals are provided options for work and family responsibility solutions are sought for female employment, demographic change child welfare and gender equality. Child care services demonstrates differences in terms of legal provisions, structure, coverage and sharing as well as being regulated in line with age and education content. Keywords; Early childhood, education and care services, child care services, work life balance