Gıda sektöründe müşteriye özel ürün tasarımına yönelik kalite fonksiyon göçerimi ile bir uygulama
Quality function deployment approach in food sector to design for customer-specific product by an application
  1. Tez No: 588672
  2. Yazar: FATMA GÖKSELEN GÖNÜLŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKSARAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Fonksiyon Göçerimi, Kişiye Yönelik Tasarım Ürün, Sayısallaştırılmış SWOT analizi, Quality Function Deployment, Customer-Specific Design Product, Quantitive SWOT analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İlk uygulamalarının M.Ö. 2150 yılına kadar uzandığı kaliteli ürün üretimi, yakın tarihe kadar kalite kavramı olarak evrilmiştir. Bu kavram; işletmelerin standart ürün üretiminin haricinde, müşteri isteklerinin eksiksiz karşılanması gerektiğini açıklamaktadır. Kalite Fonksiyon Göçerimi müşteri isteklerini, hedeflenen ürün veya hizmetin oluşturulması için üretimin her adımına yayılmasını amaçlamaktadır. Böylece müşterinin sesi üretimin her adımını etkileyerek nihai üründe hedeflenen değerin sağlanmasına olanak sağlayacaktır. Bu çalışmada; birinci bölümde kalite kavramına ilişkin kavramsal açıklamalar yapılmış, gıda sektöründe kişiye özel tasarım ürünlerde kalite ile ilgili açıklamalar ve literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde Kalite Fonksiyon Göçerimi'ne ilişkin açıklamalar yapılmış, kavramlar tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde işletmenin mevcut durumunu analiz etmek amacıyla sayısallaştırılmış SWOT analizi yapılmıştır. Ayrıca Kalite Fonksiyon Göçerimi tanımları izlenerek Kalite Evi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Production of quality products, whose first applications date back to BC 2150, has evolved as a concept of quality until recently. This concept explains, apart from the standard product production of the enterprises, customer demands must be met completely. Quality Function Deployment aims to spread customer requests to every step of production in order to create targeted product or service. Thus, the voice of the customer will affect every step of the production and enable the targeted value of the final product to be achieved. In the first part of this study, conceptual explanations about the concept of quality have been made, explanations related to quality in customer-specific design products in the food sector and literature review have been made. In the second part, explanations about Quality Function Deployment are made and concepts are defined. In the third part, quantitive SWOT analysis is performed to analyze the current situation of the enterprise. In addition, following the definitions of Quality Function Deployment, a Quality House was established.