Afganistan ve Türkiye muhasebe sistemlerinin karşılaştırması
A study ön the comparison of accounting in Afganistan and Turkey systems
  1. Tez No: 588757
  2. Yazar: SHEKIBA TOFAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan Muhasebe Sistemi, Türkiye Muhasebe Sistemi, Muhasebe Standartları T, Afghanistan Accounting System, Turkey Accounting System, Accounting Standards
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Afganistan ile Türkiye'ye ait muhasebe sistemlerinin karşılaştırıldığı bir literatür çalışmasıdır. Bu çalışma, Afganistan ile Türkiye arasındaki ekonomik gelişmelere bağlı olarak, ekonominin önemli aktörleri olan işletmelerin karşılıklı ticari işlerinde kolaylığın ve etkinliğin sağlanması adına akademik katkı sağlamak için her iki ülkeye ait muhasebe sistemlerinin karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu aşamada muhasebe sistemleri ile ilgili yerli ve yabancı kitaplar, makaleler, tez çalışmaları, muhasebe standartları, mevzuatlar incelenmiş ve internet taraması yapılmıştır. Sonrasında ise Afganistan ve Türkiye'ye ait, muhasebe sistemleri tüm detayları ile ele alınmış ve kıyaslama tekniği ile her ülke arasında farklılıklar ve benzerlikler ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmada yapmış olduğumuz karşılaştırmalar neticesinde, Türkiye muhasebe sistemi açısından Afganistan'a nazaran daha gelişmiş durumda olduğu gözlemlenmiştir. Afganistan ile Türkiye arasında muhasebe sistemlerinin senkronizasyonu her ülkede karşılıklı ticari faaliyet gösteren işletmeler için önemli olup, Afganistan ve Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan akademik camialarca bilimsel çalışmaların yapılması Afganistan muhasebe sisteminin gelişimine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is a literature study which compared with the accounting system of Turkey to Afghanistan. In this study, depending on economic developments between Afghanistan and Turkey, aims to compare the two countries belonging to accounting systems economy's key actors within enterprises to provide academic contributions in order to ensure ease of mutual commercial transactions and the effectiveness of this purpose is made primarily a detailed review of the literature. At this stage, domestic and foreign books, articles, thesis studies, accounting standards and legislation related to accounting systems were examined and internet searched. Afterwards belong to Afghanistan and Turkey, accounting systems and dealt with all the details were uncovered differences and similarities between each country benchmarking technique. As a result we have made the comparison in this study with respect to Afghanistan in terms of Turkey has been observed that the accounting system is more advanced condition. The synchronization of accounting systems between Turkey and Afghanistan is important for mutual trade enterprises operating in each country, Afghanistan, and making scientific studies in academic camialar by the Republic of Turkey will contribute to the development of Afghanistan's accounting system.