Sürûru Kulûbi'n-Nâzirîn fi Beyânî Mu'cizâti Seyyidi'l-Mürselîn isimli eserin tahkiki ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of the work named 'Surūru Kulūbu'n-Nāzirīn fī Beyāni Mu'cizātu as-Sayyid al-Murselīn'
- Tez No: 588756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Hz. Muhammed, mucize, İspirli, Al-Kalam, Prophet Mohammed, Miracle, Ispirli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Ömer İspirli Efendi kaleme aldığı“Sürûru Kulûbi'n-Nâzirîn Fi Beyânî Mu'cizâti Seyyidi'l-Mürselîn”adlı eserle ilk olarak mucizenin tanımı ve şartlarını belirtmiştir. Daha sonra ise Hz. Muhammed'in hissi ve aklî mucizelerini tahlil etmiştir. O bu tahlillerinde geleneğin söylediklerini yeniden tekrar etmekle birlikte kendisine özgü bazı görüş ve düşünceler de sunmuştur. Bu çalışma kütüphanelerimizde hali hazırda el yazması olarak bulunan bu eserin tahkikini yapmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda öncelikle Ömer İspirli'nin hayatı, eserleri ve ilmi kişiliği hakkında bilgilendirme yapılmış, daha sonra ise eserle ilgili kişisel görüşümüz ifade edilmiştir. Son olarak da eserin tahkiki yapılarak ilim dünyasına kazandırılmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Omer Ispirli Efendi firstly mentioned the definition and conditions of the miracle with his work“Surūru Kulūbu'n-Nāzirīn fī Beyāni Mu'cizâtü As-Sayyıd Al-Murselīn”. In addition, he analyzed Mohammad's (pbuh.) sensations and his intellectual miracles. In this analysis, he reiterates what the tradition says and presents some unique ideas and thoughts. This study aimed to verify this quest which is already in manuscripts in our libraries. In this context, firstly, information was given about Omer Ispirli's life, works and scientific personality, and then our personal opinion about the work was expressed. Finally, the quest of the study was made to gain knowledge of the world of science.