Şâfiî mezhebine göre ribânın illeti
Cause of interest according to the Shafi'i denomination
- Tez No: 588794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: ribâ, fazlalık, hulûl (peşinlik), mümâselet (eşitlik), tekabuz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada öncelikle ribânın mahiyeti hakkında bilgi verilmiş, daha sonra nasların muallel olup olmaması görüşüne değinildikten sonra tezin asıl konusu olan Şâfiî mezhebinin ribâ ile ilgili temel görüşleri ele alınmıştır. Çalışma hazırlanırken, Şâfii mezhebine ait kaynak taraması yapılmış ve bu kaynak taramasından sonra başlıklar belirlenmiştir. Başlıkların içerikleri kaynaklardaki delillere binaen düzenlenmiştir.“Altı eşya hadisi”olarak bilinen hadise dayanarak, altın ve gümüşte ribânın illeti (olarak“semen”vasfı ele alınmış ama Şâfiî mezhebine göre diğer paralarda ribânın cereyan etmediği görüşü ortaya çıkmıştır. Buğday, arpa, hurma, tuzda ribânın illeti,“yiyecek olması”dır. Diğer mezheplerin aksine ölçülebilir, tartılabilir, saklanabilme durumuna bakılmaksızın her yiyecekte ribâ cereyan eder görüşüne ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, true nature of interest is given and then the idea of whether the words of Allah and the Prophet can be attributed to a reason is mentioned. Then, the basic views of the Shafi'i sect, which is the main subject of the study, about interest are discussed. In the preparation of the study, the source search of Shafi'i sect was made and the titles were determined after this source search. The contents of the titles are arranged according to the evidence in the sources. Based on the six goods hadith , it was seen that money gold and silver were caused by as a cause of interest, but according to the Shafi'i denomination, no interest occurred in other currencies. in Wheat, barley, date and salt is the cause of interest,, these is the food. Contrary to the other sects, it can be measured, weighed, regardless of the status of interest can be seen in every food has been reached.