Hanbeli mezhebine göre ribanın illeti
The ribble transmission according to The Hanbeli denomination
  1. Tez No: 595662
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hanbeliler, Ribâ, İllet, Hanbali, Ribâ, Malady
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Faizin illeti konusunda mezhepler arasında fikir ayrılığı mevcutsa da faizin her türünün haram olduğu konusunda cumhur ittifak etmiştir. Faiz yasağının doğru bir şekilde anlaşılabilmesi için, faiz ile ilgili ayet ve hadislerin doğru anlaşılması; fıkhi mezheplerin bu konudaki görüş ve dayanaklarının doğru bir şekilde tahlil edilmesi oldukça önemlidir. Hanbeli mezhebinde faizin illeti ile ilgili olarak üç farklı görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden en çok kabul göreni, Hanefilerin görüşlerine yakın olandır. Mezhebin kabul gören diğer görüşü ise Şafiî ve Maliki mezhebi doğrultusunda gelişen görüştür. Faiz yasağı ile ilgili özellikle Hanbelilerin görüşlerini ele aldığımız bu çalışmada diğer fıkhî mezheplerin de görüşleri delilleriyle ele alınmıştır. Ribânın konusu olan mallarda tespit edilen illetler örnekler üzerinden incelenmiştir. Ribâ olasılığı olan alışveriş çeşitleri ve ribâ ile ilgili ihtilaflı konulardan biri olan“daru'l-harp'te ribâ”konusuna da kısaca değindikten sonra çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
T Although there is a conflict among the sects about the malady of interest, the public has agreed that all types of interest are forbidden. Correct understanding the verses and hadiths about interest and correct analysis of the views and grounds of the Islamic sects on this subject are quite important in order to accurate understanding of interest prohibition. There are three different views regarding the malady of interest in the Hanbeli sect. The most accepted one is that close to the views of the Hanafi. The other accepted view of the Hanbeli sect is the view that developed in line with the Shafi'i and Maliki sects. In this study, especially the views of Hanbali on interest prohibition are discussed and also the opinions of other Islamic sects are examined with evidence. Maladies detected in the goods that are subject of interest (ribâ) were examined through samples. The study was concluded after a brief mention about shopping types with ribâ possibility and“ribâ in dar'ul-harb”which is one of the controversial issues related to ribâ.