İzmir basınına göre İttihat ve Terakki cemiyeti kulüpleri (Ahenk, İttihat, Anadolu)
According to press of i̇zmir clubs of committee of union and progress (Ahenk, İttihat, Anadolu)
- Tez No: 588890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki Cemiyeti, Ahenk, Anadolu, İttihad, İttihat ve Terakki Kulüpleri, İzmir Basını, Committee of Union and Progress, Ahenk, Anatolia, Ittıhad, Committee of Union and Progress Clubs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İttihat ve Terakki Partisi'nin meşrutiyet dönemlerinden başlamak üzere Türk siyasal yaşamında ve demokrasi mücadelesinde oldukça önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir.Bu partinin örgütsel yapısı üzerinde önemli bir şekilde durulmuş ve durulmaktadır.İttihat ve Terakki'nin kamuoyu oluşturmakta ve sosyal yapı üzerinde tanınırlık ve etkinlik kurma noktalarından önemli bir yapı taşı da kulüpler olmaktadır. Ele aldığımız bu konu ile birlikte bu çalışmamızda ilk önce İttihat ve Terakki Partisinin kuruluş aşamaları ve Türk siyasal yaşamında etkileri ele alınacaktır. Siyasal ve toplumsal yapıda etkin bir süreç gösteren İttihat ve Terakki Partisi, bu etkinliği kulüpler aracılığı ile yapmaya çalışmıştır. İzmir basını temel alarak yaptığımız bu çalışmada Ahenk,Anadolu ve İttihat gazeteleri kapsamında Tilkilik, İkiçeşmelik,İzmir Askeri Kulübü ve Karşıyaka Kulüplerinde yapılan gece dersleri, avcılık, izcilik ve ev hanımlarına yönelik çalışmalar yürüten kulüplerin etkinlikleri konu edinilmiştir. Her sınıftan halkın katıldığı bu kulüpler ve yaptıkları toplantılar siyasal, kültürel ve toplumsal bir amaca hizmet etmiştir. Böylece toplumu bilgilendirmek ve toplum refahını arttırmaya önemli bir amaç gören bu kulüpler ile İttihat ve Terakki Partisinin faaliyetleri ve toplum üzerindeki etkileri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that the Committee of Unıon and Progress has an important place in Turkish political life and struggle for democracynstartıng from the constitutional periods. The organizational structure of this party is emphasized and emphasized in an important way. The Committee of Union and Progress constitutes public opinion and clubs are also an ımportant building block of recognition and activity on the social srtucture. In this study, firstly the establishment stages of the Committee of Union and Progress and their effects on Turkish political life will be discussed. The Committee of Union and Progress Party, which has shown an effective process in political and social structure, has tried to maket his activity through clubs. In this study based on the press of İzmir, Ahenk, Anadolu and İttihad newspapers within the scope of Tilkilik, İkicesmelik, İzmir Military Club and cross-country clubs, night classes, hunting, scouting and the activities of the clubs conducting activities for housewives. These clubs and meetings held by people from all classes served a political, cultural and social purpose. Thus, the activities of the Committee of Union and Progress Party and their effects on society were tried to be revealed with these clubs, which see an important aim to inform the society and increase the welfare of the society.