Modern kentlerde yabancılık duygusu: Kayseri'ye yerleşen Suriyeli göçmenlerin 'yabancılık' halleri
Foreign sensitivity in modern cities: 'Foreign' conditions of Syrian immigrants settled in Kayseri
- Tez No: 588897
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN YONCA GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modern Kent, Yabancı, Suriyeli, Göç, Entegrasyon, Modern City, Stranger, Syrian, Immigration, Integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, özellikle göç olgusuyla Kayseri iline 2011 yılından beri yerleşen Suriyeli göçmenleri ve yaşadıkları yabancılık hallerini modern kent ve göç bağlamıyla yapılan değerlendirmeleri kapsamaktadır. Çalışmada incelenen konulardan biride göç olgusunun modern kent ve yabancılık hissi üzerinde nasıl bir etkileşme neden olduğudur. Suriyeli mültecilerin Kayseri'de içinde bulundukları sosyal çevrede entegre olma ve yabancı olma ikiliği çerçevesinde yaşamış oldukları deneyimler ele alınmıştır. Araştırma kapsamında amaçlanan, Suriyelilerin yabancı olma deneyimlerini anlamak ve sosyolojik bir perspektifte aktarmaktır. Çalışmada ileri sürülen temel iddia, göç etmek zorunda bırakılan Suriyeli göçmenlerin göç eyleminin sonucu olarak belli bir yabancılık hali yaşadıklarını ve yaşadıkları süreçler boyunca bu yabancılıklarını aşma adına kente uyumlu bir biçimde entegre olmaya çalıştıklarıdır. Literatür değerlendirmesi kapsamında araştırmayı önemli kılan nokta, Türkiye'nin önde gelen gelişmiş kentlerinden olan Kayseri iline yerleşen Suriyelilerin göç süreçlerini, nasıl bir algıyla karşılaştıkları bu algı karşısında nasıl bir savunma geliştirdikleri, yabancılıklarını ve entegrasyon süreçleri konusunu neden ve sonuçlarıyla birlikte etraflıca ele almak ve daha sonra genel olarak Suriyeliler üzerine yapılacak olan araştırmalara katkıda bulunmaktır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak Nicel araştırma yöntemi ve araştırma tekniği olarak anket form tekniği tercih edilmiştir. Bu araştırma yöntemi ile Suriyeli göçmenlerin yabancılıklarını ve entegre biçimlerini anlamlandırma çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında Kayseri'de yaşayan Suriyelilerin kendilerini kentte yabancı hissettikleri, ancak kente ve yerli halka entegre olma yönünde çaba sarf ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes especially the evaluation of Syrian immigrants who have settled in Kayseri since 2011 with the phenomenon of migration and their state of being stranger in the context of modern city and migration. One of the subjects examined in this study is how the phenomenon of migration causes an interaction on modern city and sense of being stranger. The experiences of Syrian refugees in the context of the duality of integration and state of being stranger to the social environment in Kayseri are discussed. The aim of the research is to understand the experiences of Syrians as strangers and to state them with a sociological perspective. The main argument put forward in the study is that the Syrian migrants who are forced to emigrate have experienced a certain state of being stranger as a result of the immigration action and have tried to integrate in harmony with the city in order to overcome the state of being stranger during their processes. The point which makes that research important within the scope of literature review is to discuss the process of Syrian immigrants who have settled in Kayseri, which is one of the leading most developed cities in Turkey; what sort of percepion they have faced with and what sort of defence mechanism they have developed; to discuss their state of being stranger and integration process with its cause and affect in detail and lastly to contribute to the further researches on Syrians in general. In the study, quantitative research method and questionnaire form technique were preferred as the research method. With this research method, it has been attempt to comprehend the state of being stranger and the way Syrian immigrants have been integrated. According to the results of the research, it is seen that the Syrians living in Kayseri feel themselves as stranger in the city, but they make efforts to integrate the city and the local people.