İllüstrasyonda görsel göstergelerin anlatılması ve mesaj: Gürbüz Doğan Ekşioğlu
Visual indicators expression and message in the illustration: Gürbüz Doğan Ekşioğlu
  1. Tez No: 588924
  2. Yazar: GÜLCAN ACARTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Graphic Design, Illustration, Semiology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Grafik tasarımın bir alanı olan illüstrasyon, görsel bir dil oluşturmaktadır. Tasarlamak, resimlemek, duyguları ve düşünceleri somutlaştırmaktır. İllüstrasyon, verilmek istenen mesajı veya bir fikri, görsel yolla anlatan etkili bir iletişim aracıdır. Tarihsel süreçte çağın gerekliliklerine uyum sağlayarak yenilik göstermekte, teknolojinin gelişmesiyle de bu alanda birçok yeni teknik kullanılmaya başlanmış ve sanatçılara yeni olanaklar sunulmuştur. Gürbüz Doğan EKŞİOĞLU (GDE) da, geleneksel teknikle devam edip illüstrasyon tasarımlarını dijital boyuta taşıyan fakat geleneksel yöntemlerden vazgeçmeyen sanatçılar arasındadır. Ekşioğlu, toplumsal olaylara cesur ve mizahi yaklaşımı ile insana ait duyguları kendine has üslubuyla betimleyen ve Türk grafik sanatında önde gelen bir sanatçıdır. İllüstrasyon tasarımlarında, göstergelerde, gizli iletilerin açıklanmasında kullanılan bir yöntem olan gösterge bilimden yararlanılmaktadır. Göstergebilim, göstergelerin açıklanmasının yanı sıra, verdiği mesajlar ve yan anlamlar üzerinde durmaktadır. Bu yöntemle, GDE illüstrasyonlarının daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Araştırma üç ana bölüm oluşmaktadır. Birinci bölümde, illüstrasyon sanatı genel olarak tanımlanmaktadır. Tarihi gelişim sürecinde illüstrasyon sanatının geçirdiği evreler ele alınarak, gelişen tekniklere, türlerine ve önde gelen illüstrasyon sanatçılarına değinilmiştir. İllüstrasyonun grafik tasarım ile olan ilişkisine de bu bölümde yer verilmiştir. İkinci bölümde, çözümleme alanında önemli bir bilim dalı olan göstergebilim yönteminin açıklamalarına ve tanımlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, illüstrasyonda anlamı oluşturan göstergelerin, göstergebilimin kullanılış biçimlerini örnekleyen çözümlemelere yer verilmiştir. Böylelikle GDE ile görüşmeler ve göstergebilim ışığında illüstrasyonlardaki göstergelerin anlatılması ve verdiği mesaj açıklığa kavuşturulmaktadır. Anahtar Kelime: Grafik Tasarım, İllüstrasyon, Göstergebilim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VISUAL INDICATORS EXPRESSION AND MESSAGE IN THE ILLUSTRATION: GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU ACARTÜRK, Gülcan Master's Degree, Graphic Design Department Thesis Advisor: Assist Prof. Adem Yücel June-2019,117 page Illustration, which is an area of graphic design, creates a visual language. To design, to illustrate embody emotions and thoughts. Illustration is an effective means of communication that visually describes the message or an idea to be given. In the historical process, by adapting to the requirements of the age shows innovation, many new techniques have been used in this field with the development of technology and new opportunities have been offered to artists. Gürbüz Doğan EKŞİOĞLU is among the artists who continue with the traditional technique and carries the illustration designs to the digital dimension, but don't give up the traditional methods. Ekşioğlu is a leading artist in Turkish graphic arts, who depicts human emotions with his unique style with brave and humorous approach to social events. In illustration designs, signage science is used, which is a method used to reveal confidential messages in indicators.Semiotics focuses on messages and their meanings as well as explaining the indicators. This method provides a better understanding of the GDE illustrations. The research consists of three main sections. In the first section, the art of illustration is generally described. During the historical development process, the stages of illustration art have been discussed and the developing techniques, types and leading illustration artists have been mentioned. The relationship between illustration and graphic design is also included in this section. In the second part, explanations and definitions of semiotics which is an important science in the field of analysis are given. In the third part, the analysis of the indicators that make up the meaning in illustration is exemplified in the usage of semiotics. Thus, in the light of interviews and semiotics with GDE, the explanations of the indicators in the illustrations and its message are clarified.