KOBİ'lerin rekabet gücünün arttırılması açısından teknolojik yeniliğin rolü
The rol of technologi̇cal i̇nnovati̇on i̇n order to i̇ncrease of small and medi̇um si̇zed enterpri̇ses (SMEs) competi̇ti̇veness
  1. Tez No: 588925
  2. Yazar: YASEMİN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN VATANSEVER DEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ), Rekabet Gücü, Teknoloji, Yenilik, SWOT Analizi, Small and medium sized enterprises (SMEs), Competitiveness, Technology, Innovation, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), ulusal ve uluslararası bağlamda ülkelerin ekonomisinde kritik bir öneme sahiptir. Türkiye'de toplam işletmeler içindeki oranı %99,8 olan KOBİ'lerin istihdama, katma değere, dış ticaret ve üretime katkıları dikkate alındığında ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip oldukları görülmektedir. KOBİ'lerin yaptığı teknolojik yeniliklerin uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasında önemli bir rol oynadığına değinilen çalışmada, rekabet üstünlüğünün kazanılmasında ve stratejilerinin oluşturulmasında teknolojik yeniliğin önemine vurgu yapılmaktadır. Yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi için KOBİ'ler, belirleyici bir rol oynamaktadır. Piyasadaki bir inovasyonun gelişimini yönetmek, herhangi bir organizasyon için önemli bir fonksiyondur. KOBİ'ler, bu fonksiyonun yerine getirilmesinde ve inovasyonun gelişim sürecinde temel aktörler arasında bulunmaktadır. Özellikle KOBİ'lerin rekabet gücünün arttırılması sürecinde teknolojik yenilikler, ekonomik kalkınmayı doğrudan etkileyen faaliyetler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, KOBİ'lerin ülke ekonomisindeki yerine, sorunlarına dikkat çekilerek zorlu piyasa koşullarında sürdürülebilir bir yapı içerisinde uluslararası pazarda rekabet gücü elde edebilmeleri için teknolojik yeniliğin rolü değerlendirilmiştir. KOBİ'lerin rekabet gücünün arttırılmasında teknolojik yeniliğin rolüne ilişkin SWOT analizi gerçekleştirilmiştir. KOBİ'lerin rekabet ortamında güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditler SWOT analizi ile belirlenmeye çalışılmış. Bu çalışmada elde edilen verilerin, özellikle piyasaya yeni girecek olan ve piyasada var olan firmaların piyasayı tanımaları, zayıf yönlerini ve tehditleri görerek fırsatları avantaja çevirebilmeleri, rekabet stratejilerini oluşturmaları açısından önemli rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Small and medium sized enterprises (SMEs), have a critical importance to the economy of the countries in the national and international context. In Turkey the ratio of SMEs is 99,8% into the total enterprices that which is seen to have an important place in the national economy in considerations of contributions to employment, added value, foreign trade and production. Technological innovations made by SMEs are believed to play an important role to increasing their international competitiveness in cited this study that also emphasize the importance of technological innovations to gain competitive advantages and creating strategies. SMEs play a decisive role in the development of new products and services. Managing the development of an innovation in the market is an important function for any organization. SMEs are basic actors in fulfillment of this function and in the development process of innovation. The technological innovations especially in the proces of increasing the competitiveness are among the activities that directly affect the economic development. In this study, the role of technological innovation has been evaluated for the place of SMEs in the national economy, by drawing attantention to their problems, in a sustainable structure under challenging market conditions for gaining competitiveness in the international market. SWOT analysis was conducted on the role of technological innovation in increasing to competitive power of SMEs. Strengths and weaknesses, opportunities and threats of SMEs in the competitive environment were determined by SWOT analysis. It is thought that the data obtained in this study will play an important role especially for the newly entering and existing companies to recognize the market to see the weaknesses and threats turning opportunities into advantages in oder to form their competitive strategies.