Ebeveynleri boşanmış ve ebeveynlerden birini kaybetmiş çocuklarda depresyon ve davranışsal sorunlar
  1. Tez No: 588927
  2. Yazar: TUĞBA MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP EMRE TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kaybı, Boşanma, Depresyon, Davranış Bozukluğu, Parental Loss, Divorce, Depression, Behavioral Disorder
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Çocuklar kendilerinin ve çevrelerindeki insanların yaşadıkları olaylara karşı duyarlıdırlar. Ebeveyn kaybı veya boşanma çocuklarda ruhsal etkiler bırakabilir. Bu çalışmada bu durumların çocuklarda oluşturduğu depresyon ve davranış sorunları incelenmiştir. Amaç: Bu tezin amacı boşanma ve ebeveyn kaybının çocuklarda depresyon etki yaratıp yaratılmadığının araştırılması, depresif etkinin karşılaştırmasında farklılık olup olmadığının belirlenmesi ve bu çocukların davranışsal açıdan nasıl etkilendiklerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini 80 ebeveyn kaybı yaşayan, 100 ebeveynleri boşanan ve 80 bu durumlarda bulunmayan çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada Beck Depresyon ölçeği ile Güç ve Güçlükler ölçeği kullanılmıştır. Kullanılan ölçme aracı ile elde edilen veriler, alt amaçlara uygun istatistiksel teknikler ile analiz edilmiştir. Katılımcılara uygulanmış olan ölçekler, SPSS 21 Windows paket programı kullanılarak istatistiksel işlemlere devam edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre çocuklarda depresyon ile davranışsal sorunlar arasında ilişki bulunmaktadır. Ebeveyn kaybı veya boşanması yaşayan çocukların depresyon ve davranış problemleri puanları bu durumları yaşamamış çocuklara göre anlamlı derecede yüksektir. Sonuç: Çocuklarda ebeveyn kaybının depresyon ve davranış bozukları riskinin diğer çocuklara göre yüksek olduğu saptanmıştır. Ebeveynleri boşanan çocuklarda depresyon ve davranış bozukları riskinin diğer çocuklara göre yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Children are sensitive to the events in which they and their people live. Parental loss or divorce may leave mental effects on children. In this study, depression and behavior problems of these conditions were investigated. Objective: The aim of this thesis is to determine whether divorce and parental loss have an effect on depression in children, to determine whether there is any difference in comparison of depressive effect and to investigate how these children are affected in terms of behavior. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 80 parents, 100 parents divorced and 80 children. Beck Depression Scale and Power and Difficulties Scale were used in the study. The data obtained with the measurement tool were analyzed by statistical techniques appropriate for sub-objectives. The scales that were applied to the participants were continued by using SPSS 21 Windows package program. Findings: According to the findings of the study, there is a relationship between depression and behavioral problems in children. Depression and behavior problems scores of children who suffer from parental loss or divorce are significantly higher than those who have not experienced these conditions. Conclusion: Parental loss in children was found to be higher than the other children. It was found that the risk of depression and behavior disorders in divorced children was higher than other children.