2 - 6 yaş arasında çocuğu olan annelerin bağırsak parazitlerine ilişkin bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi
To Identify the information and aplications reliable to the intestinal parazites in mothers who has child in group of 2 - 6 years old
- Tez No: 58896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SEVİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: 2-6 Yaş Grubu Çocuk, Bağırsak Parazitleri, Paraziter Hastalıklar, 2-6 years old child, intestinal parazite, parazitecal sickness
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırma, Zonguldak ili sınırları içinde bulunan III Nolu Sağlık Ocağına bağlı farklı sosyo-ekonomik kültürel özelliklere sahip üç mahallede yaşayan 2-6 yaş grubunda çocuğu olan annelerin bağırsak parazitlerine ilişkin bilgi ve uygulamalarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araşıtrmanın ömeklemini Zonguldak ili sınırları içerisinde bulunan 2-6 yaş grubu çocuğa sahip 187 anne oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında literatüre dayanılarak oluşturulan anket formu kullanılmıştır (Ek 1). Bağırsak parazitinde kesin tanıyı koymak amacı ile gaita kültürü alınmıştır. Uygulanan anket formu ailelerin sosyodemografık özelliklerini, konut ve çevreyi tanıtıcı özellikler, bağırsak parazitleri ve bağırsak parazitlerinden korunmaya ilişkin soruları kapsamaktadır. Araştırma sonunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Ki-kare ve Fisher Kesin Ki-Kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre annelerin bağırsak parazitleri konusundaki bilgi ve uygulamalarının yanısıra yanlış uygulamalarının ve bilgi eksikliklerinin olduğu belirlenmiştir. Annelerin yarısının bağırsak parazitlerinin belirtilerini ve korunma yollarını bilmedikleri yada yanlış bilgilerinin olduğu, 1/3'ünün tuvaletten önce ve sonra ellerini yıkadıkları saptanmıştır. Çalışmamızda eğitim düzeyi düşük olan annelerin çocuklarında daha fazla bağırsak paraziti görülmesinin yanısıra olumsuz çevre koşullarının ve kişisel hijyen alışkanlıklarınında bağırsak parazitlerinin görülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Annelerin bağırsak parazitlerindeki bilgiyi daha çok görsel-işitse kitle iletişim araçlarından elde ettikleri saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara yönelik annelere televizyon, radyo ve diğer görsel işitsel gibi kitle iletişim araçlarından sağlık bilgilerini olumlu etkileyebilecek şekilde yayımların yapılması ve kişisel hijyen alışkanlıkları ve çevrelerine ait olumlu davranışlar kazanmaları için sağlık eğitimi programlarının düzenlenmesi önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Research is planned to identify the informations & aplications reliable to the intestinal parazites in mothers who has child in group of 2-6 years old and who lives in 3 Quarters which are in the area of the 3rd health point which is in boundary of Zonguldak city. Theese Quarters has all different socioeconomical, cultural, cultural, particularities. Examples of the research are composed from 187 mothers who has child in group of 2-6 years old, and who lives in boundary of Zonguldak city. In tutors meeting by mistake in litterature form 1 (add) is used. To be able to put definitive identification to the intestinal parazites culture of gaita is taken. Applicated form of this inquiry is composed: Particularities of sociodemographical of the famillies Particularities which identifiy homes & environment Intestinal parazites, and protection from the intestinal parazites. In the percentageof the evolution of the research results. Ki-square and fisher definitive ki-square tests are used. After the study of the results of the research. Mothers information's and application's in intestinal parazites subject are 50 % wrong applications and wrong informations. Half of the mothers they even don't know the syomptoms of the intestinal parazites and protection from this parazites. or they think that they have some connections. 1/3 of the mothers washes their hands before and after they goes to toilettes. In our work. Mothers children who has low cultural levels has more parazites than others. Beside of this decision, the negative environment conditions and their hygianical habitudes effect the results. It is decided that mothers has informations on intestinal parazites more from the audio-visual connections. On the propositons which interests the evens of the result of the result of the research,, mothers are positively effected from the audio-visual programs like radio TV. In health programs. And the proepositions are done to the interested to be able to educate them on health and to form positive environment conditions.