Reklamcılık ve artırılmış gerçeklik uygulamaları
Adversiting and augmented reality applications
  1. Tez No: 589018
  2. Yazar: AYŞE AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Geleneksel Reklamlar, Reklam Beğenisi, Reklam Tutumları, Augmented Reality, Traditional Ads, Advertisement Like, Advertisement Attitudes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı artırılmış gerçeklik uygulamaları ve geleneksel reklam gösterimlerinin reklam beğenisi karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, tesadüfî seçilen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 50 üniversite öğrencisi çalışmaya dâhil edilmiştir. Öğrencilerin %52'sinin kadın, %48'i ise erkektir. Çalışmada yarı deneme modellerinden biri olan tek grup son test deneme modeli temel alınmıştır. Araştırmada artırılmış gerçeklik reklamlarını geliştirmek için Blippar ve 'TadiniCikar' uygulamaları kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak Reklam Beğeni ve Artırılmış Gerçeklik Beğeni Ölçekleri kullanılmıştır. Uygulamalar sonucunda ölçme araçlarından elde edilen puanlar betimsel analiz teknikleri ile incelenmiştir. Uygulamaya katılan öğrencilerin reklam beğeni ve artırılmış gerçeklik beğeni puanlarını karşılaştırmak için eşleştirilmiş örneklem t testi kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen puan ortalamalarına göre, ilk uygulamada gösterilen geleneksel reklamların; bilgi vericiliği, farklılığı, etkileyiciliği, dikkat çekiciliği, beğendirmesi ve değer katması orta düzeydedir. Reklamların ilginçliği ve izleyene zevk vermesi ise düşük düzeydedir. Ayrıca katılımcılar geleneksel reklam uygulamasında kendilerine gösterilen reklamları; sıradanlık ve sıkıcılık açısından orta düzeyde algılamaktadır. Yine katılımcılardan elde edilen puan ortalamasına göre, geleneksel uygulamada gösterilen reklamlardaki ürünleri kullanma isteği orta düzeydedir. Katılımcılar artırılmış gerçeklik uygulamasında kendilerine gösterilen reklamları da değerlendirmiştir. Katılımcılardan elde edilen puan ortalamalarına göre, artırılmış gerçeklik uygulamasıyla gösterilen reklamların; bilgi vericiliği, farklılığı, etkileyiciliği, ilginçliği, beğendirmesi, değer katması ve izleyene zevk vermesi durumları yüksek düzeyde olumlu bulunmuştur. Artırılmış gerçeklik uygulamasında gösterilen reklamların dikkat çekiciliği ise çok yüksek düzeyde olumlu bulunmuştur. Buna karşın araştırma katılımcıları artırılmış gerçeklik uygulamasını sıradanlık ve sıkıcılık düşük düzeyde algılamışlardır. Araştırmada elde edilen bulgular, artırılmış gerçeklik uygulamalarının geleneksel uygulamaya göre reklamların sıradanlığını ve sıkıcılığını azaltmada daha etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of augmented reality applications and traditional ad impressions on advertising rating, attitude and impact on product use in a comparative approach. For this purpose, 50 randomly selected university students who volunteered to participate in the study were included in the study. 52% of the students are female and 48% are male. The study was based on one group post-test trial model which is one of the semi-experimental models. In the research, Blippar and 'TadiniCikar' applications were used to develop augmented reality ads. Advertisement Rating and Augmented Reality Rating Scales were used as measurement instruments. As a result of the applications, the scores obtained from the measurement tools were examined with descriptive analysis techniques. A paired sample t test was used to compare the ad likeness and augmented reality likelihood scores of the students participating in the application. According to the average score obtained from the participants; information efficiency, diversity, impressiveness, attention, appreciation and added value of the traditional ads shown in the first application are moderate. The interest of the ads and the pleasure of the audience is low. In addition, the participants perceive the advertisements shown to them in the traditional advertising application as moderate in terms of mediocrity and annoyance. Again, according to the average score obtained from the participants, the desire to use the products in the advertisements shown in the classical application is moderate. Participants also evaluated the ads shown to them in augmented reality application. According to the average score obtained from the participants, ads shown with augmented reality application; It was found highly positive in terms of information giving, difference, impressiveness, interestingness, liking, adding value and giving pleasure to the audience. On the other hand, the attractiveness of the ads shown in the augmented reality application was found to be highly positive. On the other hand, research participants perceived augmented reality application as low level of mediocrity and annoyance. The findings of the research show that augmented reality applications are more effective in reducing the mediocrity and annoyance of ads than the traditional application.