İletişimin aracılık rolü bağlamında örgüt kültürünün bireysel performansa etkisi: Ampirik bir çalışma
The effect of the organizational culture on individual performance in the context of communication mediating role: an empirical study
- Tez No: 589020
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel İletişim, Örgüt Kültürü, Bireysel Performans, Organizational Communication, Organizational Culture, Individual Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Örgütsel iletişim, örgütlerde uyum, işbirliği ve denetim işlevini gerçekleştiren yönetsel ve örgütsel yapının en önemli unsurlarından biridir. Örgüt kültürü, bir örgütü diğer örgütlerden farklılaştırır, bundan dolayı örgüt üyelerinin düşünce, algı ve tutumlarını belirlemektedir. Her örgütün kendine özgü bir kültürü ve iletişim biçimi bulunmaktadır. Örgütler söz konusu olduğunda, güçlü bir örgüt kültürüne ve etkin bir iletişim sistemine sahip olmak başarı ve performansı olumlu yönde etkilemek için son derece önemlidir. Bu çalışma, örgütsel iletişimin, örgüt kültürü ve bireysel performans arasında aracılık rolünün olup olmadığını incelemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmamızda örgüt kültürü, örgütsel iletişim ve bireysel performans kavramları incelenmiştir. Araştırma alanı olarak örgüt iletişimin bireysel performansa etkisinin güçlü olduğu düşünülen sağlık sektörü seçilmiştir. Bu uygulama Çorum ilindeki eğitim araştırma hastanesi ve özel hastaneler olmak üzere farklı statüde faaliyet gösteren hastanelerde gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, örgütsel iletişimin, örgüt kültürü ile bireysel performans arasında anlamlı bir aracılık rolü üstlendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational communication is one of the most important elements of organizational and managerial structure that performs compliance, cooperation and auditing functions in organizations. Organizational culture differentiates an organization from other organizations and thus determines the perceptions, thoughts and attitude of the organization. Each organization has its own culture and communication style. With regard to organizations, having a strong organizational culture and an effective communication system is extremely important in terms of success and positively affecting performance. This study was conducted to examine whether organizational communication has a mediating role between organizational culture and individual performance. In this study, the concepts of organizational culture, organizational communication and individual performance were examined. As a field of research, health care sector was selected as it is believed that in this sector, organizational communication has intensive impact on organizational performance. This application was carried out in different Status Hospitals, including Education Research Hospital and private hospitals in Çorum province. As a result of the analyzes, it was found that organizational communication has a significant mediating role between organizanizational culture and individual performance.