Katılım bankacılığı sisteminde kullanılan araçlar: Katılım bankalarının ve mevduat bankalarının borçlanma kapasitelerinin karşılaştırılması
Methods used i̇n the system of participation banking: Comparing debt capacity of participation banks and deposit bank
- Tez No: 589031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Faizsiz Finans, Sukuk, Tahvil, Banking, Participation Banking, Interest-free Finance, Noninterst bearing note, Bond
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Faiz hassasiyeti olan insanlar açısından konvansiyonel bankalara alternatif kuruluşların bulunmaması, elde edilen kazançların altın, döviz ve gayrimenkul gibi banka dışı yollarda değerlendirilmesine ve tasarrufların pasif kalmasına sebep olmuştur. Bu açıdan, faizsizlik ilkesine uygun bir şekilde hizmet veren, tasarruf sahiplerinin ellerindeki tasarrufları ekonomiye kazandırılmasını sağlayarak, ülke ekonomisinin kalkınması için gerek duyulan sermayeye ilave kaynak sunan finansal kuruluşlar başta Körfez Ülkeleri olmak üzere, Türkiye gibi birçok Müslüman ülkede hizmet vermeye başlamış ve gelişerek devam etmiştir. Bu çalışmada bankacılık kavramı, nasıl oluştuğu, fonksiyonları, türleri katılım bankacılığı kavramının ortaya çıkış sebepleri, çalışma prensipleri, amacı, önemi, özellikleri anlatılmıştır. Katılım bankacılığının dünyada ki ve Türkiye'deki gelişimi ve uygulamaları katılım bankalarının mevcut durumu, Türk ekonomisine kazandırdıkları, fon toplama ve fon kullandırma faaliyetleri ve son olarak sukuk ve tahvil karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Bu çalışma ile geleneksel bankacılık ile katılım bankacılığının özellikleri anlatılmış ve katılım bankalarının fon kullandırım faaliyetleri ayrıntılı olarak incelenmiş, geleneksel bankacılık ve katılım bankacılığın farklı uygulamalar olduğu ve katılım bankacılığın sisteminin faizsizlik prensipleri üzerine kurulduğu ve buna göre çalıştığı sonucuna varılmıştır. Bu tezin sonucunda bankacılık ve katılım bankacılığının tümüyle anlatıldığı özelliklerinin ve farklarının ortaya konduğu, geleneksel bankacılık ürünü olan tahvil ve katılım bankacılığında ürünü olan sukukun ayrıntılarının ortaya konduğu bir çalışma olmuştur. Ayrıca tahvil ve kira sertifikası ürünlerinin fon büyüklüğü ve yatırımcı sayıları 2012-2018 yılları itibariyle incelenmiş ve 2019, 2020 ve 2021 yılları için yatırımcı sayısı ve fon büyüklükleri ile ilgili tahmin verileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The absence of alternative institutions to conventional banks led to the evaluation of the gains obtained on the non-bank roads such as gold, foreign exchange and real estate, and the savings remained passive. In this regard, financial institutions that interest-free policy to an appropriately serving, by saving that the gain to the economy of savings in hand with the country's economy the need for the development of the needed capital to additional resources that offer, particularly the Gulf countries including, has started to provide services in many Muslim countries such as Turkey.In this study, It is mentioned the concept of banking, how to form , functions, types, reasons of emerging of participation banking concept,working principles , purpose importance, features, developing in Turkey and World , present situtation of participation banks, gainings to turkısh economy, collecting funds ,activities of using funds, comparison of non interest bearing note and bond.With this study, ıt is mentioned features of tratidional banking and participation banking, examined activities of using funds of particiatıon banks in detail, tratidional banking and participation banking are different implemetions and participation banking system concluded is consisted of non interest principles and working according to these.As a result of this study, ıt is a work that telling features and differences of banking and paticipation banking , bond is product of traditional banking and non interest bearing note is the product of participation banking. It is examined total net asset value of fund of bill of exchange and lease certificate outputs and number of investors by applying trend analysis by years and presented estimated data related coming years.