13. yüzyıl öncesi Bizans tarihçilerinin gözünde Türk algısı
Turkish perception according to the Bizantium historians before 13th century
  1. Tez No: 589069
  2. Yazar: ARZU KARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkler, Selçuklular, Bizans, Rumlar, Anadolu, Türk algısı, Turks, Seljuks, Bizantium, Greeks, Anatolia, Turkish perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türklerin Bizanslılarla ilişkileri çok eskilere dayanmaktadır. Hunlar, Göktürkler, Avarlar, Peçenekler, Kumanlar, İslam'dan önce Bizanslılarla ilişki kuran Türk topluluklarıdır. Bu Türklerin Bizansla temasları daha çok Avrupa ve Balkanlar üzerinden olmuştur. Türkler, özellikle Oğuzlar Müslüman olduktan sonra bu ilişki, Anadolu tarafına kaymıştır. Selçuklular, Horasan bölgesine geçerek ilk dönemlerden beri Anadolu'ya akınlar düzenlemişlerdir. Onlar, devletlerini kurduktan sonra da bu akınlara devam etmişlerdir. Malazgirt savaşından sonra bu akınlar fetih özelliğini kazanmıştır. Türkler bu tarihten sonra Anadolu'ya yerleşmek amacıyla gitmişlerdir. Onlar Anadolu'da hâkim siyasi güç olan Bizans Devletiyle karşı karşıya gelmişlerdir. Bu karşılaşmaya dair bilgiler Bizans tarihçileri tarafından detaylı bir şekilde kaydedilmiştir. Çalışmada, Bizans tarihçilerinin Türklerle ilgili 13. yüzyıl öncesinde verdiği bilgiler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The relations of Turks with Bizantiums date back to ancient times. Huns, Gokturks, Avars, Pechenegs, Cumans are Turkish communities that established relations with Byzantines before Islam. These Turks have established relations with the Bizantium over the Balkans and Europe. After the Turks, especially the Oghuzes became Muslims, this relationship shifted to the Anatolian side. The Seljuks who have entered the Horasan region have organized raids to Anatolia since the early periods. They continued these raids after establishing their state. After the battle of Manzikert, these raids gained conquest. After this date, the Turks went to Anatolia to settle. They faced the Bizantium Empire, the dominant political power in Anatolia. Information about this encounter was recorded in detail by Bizantium historians. In this study, the information given by Bizantium historians about Turks before 13th century is discussed.