Kamu hizmeti anlayışındaki değişim ve akıllı kentler
Developments in public service approaches and smart cities
  1. Tez No: 589087
  2. Yazar: RAZİYE BETÜL ŞENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL BAYRAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Akıllı Kent, Kamu Hizmeti, Teknoloji, Sürdürülebilirlik, Urbanization, Smart City, Public Service, Technology, Sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Halka en yakın birim olan yerel yönetimlerde hızlı, etkin ve verimli şekilde hizmet sunabilmek temel amaçların başında gelmektedir. Kentleşme ve sanayileşme ile beraber nüfus artışı, doğal enerji kaynaklarımızın azalması, çevreyi kirleten kaynaklar ve bunların sonuçları küresel iklim değişikliği ve artan hizmet talebi karşısında arzın sağlanması zorlaşmıştır. Bu durum da kamu hizmetlerini ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir kentler yaratmak için yeni arayışlar bulmaya sevk etmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki geleneksel kamu yönetimi tarzının bilgi teknolojileriyle harmanlanması, dijital projelerle desteklenmesi ile ortaya yeni kamu hizmeti anlayışı çıkmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin de elektronikleşmeyle girilen dönüşüm süreci hızlı şekilde yayılmıştır. Bu dönüşümde daha kaliteli hizmet sunma, yaşam kalitesini artırma, çevreye duyarlı, ileriye dönük, bütüncül yaklaşma planlarıyla akıllı şehirlere yolculuk başlamıştır. Bu doğrultuda çalışmada kamu hizmetinde yaşanan değişimlerin ve akıllı şehir kavramının kapsamlı şekilde açıklanması, bu perspektifte geliştirilen çalışmalar ve uygulamalar eşliğinde ele alınması ve şehirlerin gelişimine kapsayıcı bir bakış açısının katılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemiyle kamu hizmetlerinin tarihsel süreci, yeni kamu yönetimi anlayışıyla şehirlerde yaşanan değişim, dijitalleşen dünyada yerini alan akıllı şehirler ele alınıp, dünyadaki akıllı şehirlere yönelik stratejiler ve uygulamalar incelenmiştir. Amerika'dan Toronto ve San Francisco, Avrupa'dan Amsterdam ve Londra, Asya'dan Songdo ve Singapur şehirleri ele alınmıştır. Son olarak Türkiye'de dijitalleşme çabalarıyla hizmet alanında atılan adımlar ve bunun vatandaşa yansımasına bakılmış ve İstanbul, Konya, Antalya ve Bursa şehirlerindeki akıllı şehir uygulamaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Providing fast, effective and efficient service in local administrations, which is the closest unit to the public, is one of the main objectives. With urbanization and industrialization, it has become difficult to supply in the face of population growth, decrease of our natural energy resources, environment polluting resources and their consequences, global climate change and increasing demand for services. This has led public services to seek new ways to create economically, socially and environmentally sustainable cities. With the blending of traditional public administration style with information technologies and supporting with digital projects in public institutions and organizations, a new public management approach has emerged. In the developed and developing countries, the transformation process entered by electronicization has spread rapidly. In this transformation, the journey to smart cities has begun with the provision of higher quality services, improving the quality of life, environmentally sensitive, forward-looking and holistic approach plans. In this direction, it is aimed to explain the changes in the public service and the concept of smart city in a comprehensive manner, to be handled with the studies and applications developed in this perspective and to include an inclusive perspective on the development of cities. In this study, the historical process of public services with qualitative research method, the change in the cities with the new public management approach, the smart cities taking place in the digitalized world are discussed and strategies and applications for smart cities in the world are examined. Toronto and San Francisco from the United States, Amsterdam and London from Europe, Songdo and Singapore from Asia. Finally, the steps taken in the area of digitalisation efforts in Turkey and has seen service with the reflection of the citizens thereof, and Istanbul, Konya, Antalya and Bursa smart city applications in the city have been investigated.