Akciğer tüberkülozu olan hastaların tedavilerini uygulama durumları
Patients with lung tuberculosis compliance with therapy
- Tez No: 58909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Hemşirelik, Chest Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: tüberküloz, tedaviye uyum, önerilen tedavileri uygulama, tüberküloz tedavisine uyum. IV, tuberculosis, compliance, adherence, compliance with tuberculosis therapy
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bu araştırma, akciğer tüberkülozu tanısıyla klinikte tedavi gören hastaların önerilen tedavileri uygulama durumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Örnekleme akciğer tüberkülozu tanısı konmuş ve en az bir aydır klinikte yatmakta olan 100 hasta alınmıştır. Veriler, hastalarla anket formu aracılığı ile birebir görüşme yapılarak, yine klinik hekim ve hemşireleriyle görüşmelerle ve hasta dosyalarından toplanmış ve bilgisayarda The SPSS programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde; yüzdelik, Ki-kare Testi, Fisher Kesin Ki-kare Testi ve İki Yüzde Arasındaki Farkın Önemlilik Testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, hastaların beslenme önerilerini uygulama oranının %50, sigara önerilerini uygulama oranının %56.5 ve ilaç önerilerini hiç aksatmadan uygulama oranının %80 olduğu belirlenmiştir. Tedavileri konusunda daha çok bilgisi olan hastalar tıbbi önerilere daha uyumlu bulunmuştur. Hastaların yaş, cinsiyet, medeni durum, yatış süresi, daha önceki yatışın olup olmaması ve genelde sağlık önerilerini uygulama durumları ile tedavi önerilerini uygulama durumları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Bununla birlikte, eğitim düzeyi ile beslenme önerilerini uygulama durumu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara dayalı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out as descriptive to determine the hospitalized tuberculosis patients' compliance with the medical recommendations. The samples of the study consisted of 100 patients who were diagnosed as lung tuberculosis and had been in hospital for at least one mounth. Data were collected by means of questionnaires by one-to-one interviews with the patients and interviews with physicians and nurses and from patients' files and were reviewed in The SPSS in computer. In the analises of the data, percentage, Khi-square Test, Fisher Exact Khi-square Test and Test for Significance of Difference Between Two Percentages were used. The study revealed that the rate of compliance with diet recommendations was 50%, with smoking recommendations 56.5% and with drug recommendations 80%. Patients who had more information about their treatment were more compliant. The defference between patients' age, gender, marital status, duration of hospitalization, any previouse hospitalization, their general compliance with medical recommendations and with the treatment recommendations was found not significant in statistical terms. However, a significant relation was determined between level of literacy and compliance with diet recommendations. Suggestions based on the data obtained during the study are presented.