Primipar annelerde emzirmenin ilk on günü içinde görülebilecek meme başı ağrısı ve çatlaklarının önlenmesinde üç farklı yöntemin etkisinin incelenmesi
A comparasion of the effectiveness of three methods for prevention or reduction of nipple pain and trauma during the first 10 postpartum days
- Tez No: 58913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Emzirmede Problemler, Meme Başı Ağrısı, Meme Başı Çatlağı iv, Breastfeeding Problems, Nipple Pain, Nipple Trauma
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Araştırma, emzirmelerden sonra meme basma anne sütü, sıcak nemli kompres uygulama ve meme başını temiz ve kuru tutma yöntemlerinin doğum sonu ilk on günde meme başı ağrısı ve çatlaklarının önlenmesi ya da azaltılması üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma, T.C.Sağlık Bakanlığı Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesi'nin doğum sonu kliniğinde ve bu klinikten taburcu olan annelerin evlerinde yapılmıştır. Hastanede bir yıl içinde doğum yapmış anneler çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Örneklem grubunu normal vajinal doğum yapmış, primipar, sistemik hastalığı olmayan, sağlıklı bebeğe sahip, ilkokul ve üzeri eğitim görmüş, Ankara ilinde yaşayan veya doğum sonrası ilk on gün içinde Ankara ili sınırları içinde bulunan 90 anne oluşturmuştur. Veriler, gözlem formu ve doğum sonu 2.-7. günlerde günlük olarak annelerin, lO.gün araştırmacının ev ziyareti sırasında doldurduğu anket formunun uygulanması ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Çok Gözlü Ki Kare Testi, Fisher'in Kesin Ki Kare Testi, Kolmogrov-Smirnov Testi ve yüzdelik kullanılmıştır Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlar şunlardır Deney gruplarındaki annelerin tanıtıcı özellikleri, cilt renkleri, bebeklerin cinsiyetleri, doğum ağırlıkları bakımından benzer özellikler taşıdığı belirlenmiştir. Meme başı çatlağının önlenmesi ya da azaltılmasında yalnız temiz ve kuru tutmanın etkili olduğu tespit edilmiştir. Meme başı ağrısının önlenmesi ya da azaltılmasında ise, gruplararası fark önemli bulunmamıştır. Araştırmamızda bu sonuçlar doğrultusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An experimental study was designed in order to compare the effectiveness of the application of warm water compress expressed breast milk to women's nipples after breastfeeding and no treatment (keeping it dry and clean) on prevention or reduction of nipple pain and trauma during the first 10 postpartum days. The study was conducted in the postpartum clinic of Zübeyde Hanım Maternity Hospital, Ankara, Turkey and in the house of mothers who was discharged from this hospital. Sampling population of 90 mothers included primiparous women who have given birth to healthy babies by normal vaginal delivery, didn't have any systemic or pregnancy related disease, stayed in Ankara at least ten days following delivery, and are at least primary school graduates. Data collection was made with“observation form”by investigator and“postpartum second-seventh days and tenth day survey form”by mothers (in second- seventh days) and by investigator (in tenth day by home visit). Data were evaluated by multibox chi-square test, Fisher's exact test, Kolmogrov-Smirnov's test and percentage calculations. Main results of the study were as follows: Study groups were similar in mother's identifying features, skin color and infant's birth weight and sex. Not applying any treatment was found to be more effective than other application in the prevention or reduction of nipple trauma. Prevention or reduction of nipples pain didn't differ significantly between groups. After our study, some suggestions were made according to these results.