Annelerin sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 58912
  2. Yazar: MİNE BEKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumun sağlık bakım gereksinimleri, anne ve çocuk sağlık bakım gereksinimleri, hemşirenin rolleri, bütüncül sağlık
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
IV ÖZET Araştırma toplumun sağlığının belirlenmesinde önemli rolü olan Anne sağlığı bütüncül sağlık anlayışı çerçevesinde ele alınarak sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Sivas İli Sağlık Müdürlüğüne bağlı Kızılırmak Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan, gebelik ve lohusalık döneminde olan ve basit rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen 200 kadının bulunduğu haneler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak geliştirilen anket formu, bütüncül sağlık yaklaşımı ile toplumun ve annenin sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesine yönelik olarak iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; ailedeki bireylerin, yaşadıkları konut ve çevrenin tanıtıcı özellikleri yer almaktadır.İkinci bölümde ise; Ailedeki bireylerin sağlık bakım gereksinimlerini ortaya koyacak konularda sorular yer almaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından her aile ile toplam 6 ayda, ayda bir kez görüşülerek toplanmış gebe ve lohusaların karşılaşabileceği sorunların belirlenmesi hedeflendiğinden altı aylık sürede toplanan veriler bir araya getirilerek dizgelenmiştir. Değişkenler arası ilişkileri değerlendirmek için Ki kare ve Fisher' in kesin Ki kare önemlilik testleri uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, araştırma kapsamına alınan gebe ve lohusaların sağlığa ve sağlık sorunlarına ilişkin bilgi gereksinimlerinin olduğu, aile içerisinde gebe ve lohusaların sağlığını etkileyebilecek çevresel, psikososyal ve fizyolojik sorunlar yaşandığı, aile bireylerinin bilgi gereksinimlerini yeterli düzeyde karşılayamadıkları veya doğru kaynaktan yararlanamadıkları görülmüştür. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda ebe/hemşirelerin, kadına ve ailesine, kendi yaşadıkları ortamda bütüncül sağlık yaklaşımı ile, eğitici, danışman, liderlik, savunucu, bakım verici rollerini etkin kullanabilmelerini artıracak sistemlerin geliştirilmesine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was planned as a descriptive study in order to determine the needs of health with the understanding of holistic health problems and mother health having an important role in public health. Participants and clients in the environment were randomly chosen 200 hauses living women in pregnancy and childbed period.These 200 vomen live in the environment of Kızılırmak Public Health Center,Health Directorate of Sivas City. The questionaire form developed as a means of data collecting had two different parts in determining health care needs of women and society. In the first part, there are introductary features of hauses in which family members live and their environment. The second part includes questions claiming the needs of family members. Data in the experiment were collected by interviewing each family once a week during 6 months. The data gathered in 6 months were systematized because the goal was to determine the problems facing pregnant and childbed women. In order to evaluate interrelations between variations Chi square and Fisher's certain Chi square tests were applied. According to the results of the study it is seen that the pregnants and childbeds experimented in the study need information on health and health problems, environmental, physiological and psychological problems, which may affect pregnant and childbed health, family members cannot feed the need of information and cannot reach right sources. Holding these results.lt was claimed at the and of this study that systems to improve the midviewes and nurses' effective roles such as informer, supervisor, leader, defender and care services should be determined. Key words : Community health needs, maternal and childs health needs, nursing roles, holistic health.